Ugrás a tartalomra

Amikor a kedvenc zenekarod (nem)csak neked ad koncertet!

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. április 01. szerda 10:04
Hogyan lehet hasznosan eltölteni a kényszerűségből otthon töltött időt a járvány idején? Ehhez adunk most tippeket.
A Tankcsapda is speciális "karantén-koncertet" adott egy debreceni stúdióból.

Alig találni ma olyan embert Magyarországon (de bárhol a világon), akinek ne forgatta volna fel a mindennapjait a koronavírus-járvány, és az annak kapcsán bevezetett intézkedések. Százezrek maradtak kényszerűségből otthon, és az még a jobbik eset, ha dolgozni is tudnak a nappaliból. A fiatalok számára a feladat adott, otthon is tanulniuk kell, hiszen a tanév végén valamilyen formában zárójegyet kell majd kapniuk.

A felnőttek számára azonban nagyobb kihívást jelent a napi 24 óra hasznos eltöltése. Az internetes szörfözést azonban érdemes felhasználni arra, hogy hasznos ismereteket is szerezzünk. Éppen Miskolcról indult el egy kitűnő kezdeményezés, amellyel az idősebb korosztályt célozta meg a Harmadik Kor Egyeteme Közhasznú Alapítvány. Elindították ugyanis a EduSenior Karantén Képzési Programot, amelynek keretében sok érdekes témát dolgoznak fel, ezért érdemes felkeresni a honlapjukat ITT.

A Youtuberek, vagy más szóval influencerek viszont inkább a fiatalokat érik el. A miskolci „videósok” közül Huszár Noémi, azaz Noémiskolc szinte pontosan egy évvel ezelőtt tette fel az utolsó kisfilmjét, azóta nem jelentkezett újabb témával, pedig sokan követték. Annál szorgalmasabb Jánosik Gergő, aki minden nap posztolja kifejezetten szórakoztatásra szánt videóit. Ő volt az az influencer, akinek a segítségével a megyei rendőr-főkapitányság is igyekezett eljuttatni az üzeneteit a fiatalabb korosztályhoz. Gergő a maga eszközeivel igyekezett segíteni, és egy héttel ezelőtt az egyik videójával 80 ezer forintot gyűjtött a Magyar Vöröskereszt számára.


Ha valaki önszorgalomból szeretne tanulni, hasznos ismeretekhez jutni, azok előtt számos kapu nyílt meg. A Múlt-kor online történelmi portál ingyen nyilvánossá tette archívumát ITT, ahol 44 lapszámuk érhető most el április 30-ig. Az Arcanum 12 kiadótól csaknem 15 ezer szakkönyvet tett elérhetővé a Szaktárs adatbázisában ITT, amelyeket eddig csak az erre előfizető intézmények érhették el, mostantól átmenetileg bárki szabadon olvashatja őket.

Persze sokan inkább csak valamilyen szórakoztató műsor nézésével ütnék el az időt, erre is rengeteg lehetőség van. Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is, és ITT érhetők el. Az MTVA is megnyitotta archívumát, ahol számtalan régi televíziós sorozat, tévéfilm, szórakoztató műsor nézhető meg ingyen ITT. A magyar és külföldi rockzenészek egymás után teszik közzé korábbi koncertjeiket a YouTube-on, elég csak Ákos, a Metallica vagy a Styx nevére rákeresni, és már nézhetők is a fellépések. Más előadók pedig különleges stúdiókoncerteket adtak az otthon maradtak rajongóknak, így tett a Tankcsapda és a Dropkick Murphys is, érdemes ezeket megkeresni a legnagyobb videómegosztó portálon.

 

 

További hírek

Olvasnivaló