Ugrás a tartalomra

Az igaz szerelemről is szól a Diósgyőri vár hétvégi programja

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 22. szerda 13:02
Egy érzés, mely olykor birodalmak sorsát is meghatározta. A férfi és nő kapcsolata a történelem legnagyobb titkai közé tartozik, hiszen elrejtették a zárt ajtók, a társadalmi elvárások, a középkor szabályai. A Diósgyőri vár építtetője életének talán legtitokzatosabb története bontakozik ki: Nagy Lajos király és Erzsébet házasságkötése, szeretete és egymás iránti hűsége, egy legenda a saját korukban oly ritka igaz szerelemről.

Július 25-én, az év első titokzatos éjszakáján a vár emeleti termeiben gyertyafényes sétákon elevenedik meg a história. Mindemellett az udvaron szerelmi tűztánc és lovagi bajvívás is várja majd a vendégeket, de hallhatnak az afrodiziákumokról és szerelmi bájitalokról is.

Léptek koppanása, halk neszek...ezen az éjszakán életre kel a Diósgyőri vár, és mesél: királyok és királynék sorsáról, örömről és bánatról, hűségről és megcsalatásról, vágyakról és a valóságról. Mint régen elszakadt nyakék megtalált gyöngyeit, úgy fűzzük föl a történeteket az éjszakai séta során a szerelem fonalára...Királyi sorsokról mesélünk, de ismerős érzésekről hallunk, mert tőlük sem állt távol semmi, ami emberi.

Minap-archív képgaléria | Fotó: Végh Csaba

A lovagkirály, Nagy Lajos, rangos királyi házakból kaphatott volna feleséget, ő azonban beleszeretett a bosnyák bánnak a budai udvarban nevelkedő, világszép leányába, a 14 éves Erzsébetbe. Hitvese iránti szeretete akkor sem múlott, amikor 17 évig hiába várták a gyermekáldást, és a válásnak egyetlen lehetséges módját fontolgatták:
a feleség kolostorba vonul, így a férj szabaddá válva új házasságot köthet. A dalmát tengerparton időzve azonban - ahogy a korabeli olasz krónikás írja - győzött a királynak a hölgy iránti szeretete és megtörtént a csoda: a királyné áldott állapotba került, majd néhány éven belül három leányt szült: Katalint, Máriát és Hedviget. Ezt a magával ragadó szerelmi történetet a várnép előadásában láthatja a közönség.

A vár termei mellett a Felső várudvar is megtelik élettel. Harcedzett lovagok idézik föl a csaták vérzivatarát, majd megvívnak egy hölgy kegyeiért, a tűzszelídítők pedig szerelmi tűztánccal kápráztatják el a közönséget. A vár teraszán szakavatott csillagászok segítségével tárulnak fel az éjszakai égbolt titkai, és bárki szembetalálkozhat a jövendőt jósló banyával. A fűszerek és gyógyfüvek tudósa a királynék szépségtitkaiba avatja be az érdeklődőket, de regél arról is, a hagyomány szerint mely növények szítják fel a vágy tüzét. Üzenhetünk a virágok titkos nyelvén szívünk választottjának, vagy meghallgathatjuk a Közép-Európa legnagyobb Lovagtermében felcsendülő szerelmes dallamokat. A látogatók korabeli öltözékeket próbálhatnak, a középkori játékok között újra gyermekek lehetnek, a kézműves játszóházban pedig ajándékot is készíthetnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!