Ugrás a tartalomra

Az osztrák gitáros-énekes Görömbölyön koncertezik

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 08. kedd 15:03
2018 tavaszán lépett föl utoljára Ripoff Raskolnikov a Görömbölyi Művelődési Házban. Akkor egy billentyűssel, duóban érkezett, most, október 18-án, zenekarával lép föl. Az osztrák származású, de nagyobbrészt Magyarországon élő, tartózkodó zenésszel átfutottuk a pályáját.

„Tizennyolc éves koromban vágtam neki a nagyvilágnak, Európában vándoroltam, utcazenészkedtem eleinte. De eljutottam később Marokkóba, az volt az egyetlen afrikai kirándulásom, Ázsia még kimaradt az életemből, pedig nagyon érdekelne. Ausztráliában nem töltöttem túl sok időt, egy barátomat mentem meglátogatni. Kirándulgattunk pár helyszínen, de nem mondhatom, hogy ismerem Ausztráliát. Az USA-ban több időt töltöttem, északtól mentünk lefelé, majd délről vissza. Nem tudnám megmondani, hol éreztem magam a legjobban. Ilyeneken gondolkodva mindig arra lyukadok ki, hogy mindenütt vannak jó és rossz helyek. Azt vallom, hogy meg kell találni a jókat, ahol jól érezheti magát az ember.

Már kölyökkoromban elkezdtem a saját dalok írását, de nem éreztem, hogy ezek olyan jók lennének, hogy másoknak is meg kell mutatnom. A harmincas éveimben születtek meg azok a dalok, amelyeket még a mai napig is fel tudok vállalni és komolyaknak érzek. Későn érő típus vagyok a dalírásban. Már ötven körül járhattam, amikor azt éreztem, hogy felnőttem szerzőként. Most már érzem azt, hogy vannak olyan szerzeményeim, amiket élvezettel lehet előadni és hallgatni. Fiatal koromban egyáltalán nem születtek ilyenek, így inkább mások zenéit játszottam.”

Ripoff a napokban tért haza Hollandiából, erről is kérdeztük, illetve a többi fellépéséről is próbált arányokat felvázolni.

„Csak pár napot töltöttem kint, Ian Siegal előtt léptem föl két helyszínen, de Nürnbergben is volt közben egy koncertem. Nagyon színvonalas helyekre jutottam el, színháztermekben zenéltünk, ezt érzem én igazi helyszínnek, atmoszférának az ilyen jellegű muzsikákra.

Ha a Magyarországon kívüli részeket egy blokknak vesszük a világban, akkor is a magyar fellépéseimből van több. 1987-ben jöttem ide először, akkoriban persze még többet koncerteztem Ausztriában, de jó pár éve már az van, hogy a magyar bulijaim vannak többségben. Időnként van meghívás, mint most volt ez a holland. Ausztria a második helyen van.”

A gitáros az utolsó miskolci koncertjére is emlékezett: „Örülök, hogy visszatérhetek erre a helyszínre, a múltkori koncertem nagyon kellemes közegben és hangulatban zajlott itt. Most komplett zenekarral jövök, magyar zenészekkel játsszuk a bluest.”

További hírek

Olvasnivaló