Ugrás a tartalomra

Bazin Levente: Demeter Ervin tavalyi „álma” a valóságban folytatódik?

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 16. péntek 13:40
A fideszes volt titokminiszter azt állítja, hogy a román titkosszolgálat beépült a B.-A.-Z. megyei Fideszbe. A témában pénteken Bazin Levente képviselő tartott sajtótájékoztatót.
Fotók: Mocsári László

Nagy port kavart tavaly a megyei kormányhivatal leköszönő vezetője, aki augusztus 20-a alkalmából beszédet mondott a Miskolci Nemzeti Színházban. Egy álmát osztotta meg a hallgatókkal: megálmodta, hogy a román titkosszolgálat, a Securitate kitúrja a posztjáról. Az akkor kavart por máig nem ülepedett le, sőt a napokban vált homokviharrá. Demeter Ervin ugyanis a 24.hu-nak a minap kifejtette, hogy az egy éve említett „sz.r szemét szekusok” vezetője az azóta elhuny Kriza Ákos, Miskolc fideszes expolgármestere volt. Sőt, az egykori kormánymegbízott meglebbentette a lehetőséget, hogy Kriza Ákos halála után is maradtak román ügynökök a megyei Fideszben.

Nem érkezett cáfolat

A komoly állításokat tartalmazó interjú mellett a jelenlegi városvezetés sem ment el szó nélkül.

– Bár az idei őszi miskolci filmfesztiválon már nem indulhat, a jövő évi válogatás egyik esélyese lehetne az a tragikus kimenetelű kémtörténet, amit a miskolci Fidesz mutat be a városban élőknek – fogalmazott Bazin Levente, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője. Kiemelte, az állításokat nemcsak az teszi hitelessé, hogy Demeter Ervin, a Fidesz volt titkosszolgálati minisztere jelentette ki őket, hanem a cáfolatok hiánya is erősíti a fenti narratívát.

– Se Orbán Viktor nem reagált az elhangzottakra, se Kövér László, szintén volt fideszes titokminiszter, se a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal propagandaminiszter, de még Alakszai Zoltán jelenlegi kormánymegbízott sem, vagy bárki a miskolci Fideszből.

Bazin Levente az ügyet, és az abból leszűrhető tanulságokat hét pont köré fűzte, ezeket most változtatás nélkül közöljük.

1. Demeter Ervin a hét elején a 24.hu-nak nem kevesebbet jelentett ki, minthogy a román hírszerzés beépült a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Fideszbe. Már nem először állítja ezt, és ha egy volt titkosszolgálati miniszter ezt mondja, talán érdemes komolyan venni.

2. Orbán Viktor volt titokminisztere továbbra is „sz.r szemét szekusoknak” tartja azokat a kémeket, akikkel kapcsolatban információval rendelkezik hazai titkosszolgálati tevékenységről.

3. A Fidesz korábbi titokminisztere állítása szerint a román titkosszolgálathoz, a Szekuritátéhoz kötődő helyi fideszes érdekcsoport mai napig aktív, annak ellenére, hogy a hálózatvezetője már nem él.

4. Orbán volt titokminisztere a helyi külföldi érintettségű kémhálózat vezetőjét Kriza Ákossal, Miskolc előző fideszes polgármesterével azonosítja.

5. A Fidesz korábbi titokminisztere úgy gondolja, a román kémcsoport a mai napig aktívan működik a megyei Fideszben.

6. Orbán volt titokminisztere az újságíró kérdésére nem utasítja vissza azt a feltételezést, hogy a megyei kormányhivatal élén őt követő Alakszai Zoltán is a csoport tagja, sőt, szavaiból úgy tűnik, cseppet sem zárja ki, mivel meggyőződése, hogy a miniszterelnök Kriza Ákos ajánlására bízik benne, ezért vezetheti a kormányhivatalt.

7. A Fidesz korábbi titokminisztere szerint azért távolították el a kormányhivatal éléről, hogy olyan személyt nevezzenek ki, akitől és akinek a környezetéből könnyebb a román kémeknek információhoz jutni. Mint ismert, Demeter Ervint Alakszai Zoltán váltotta a megyei kormányhivatal élén.

Példátlan eset

A képviselő szerint amennyiben igazak Demeter Ervin állításai, az országszerte egyedülálló helyzetet teremtene.

– Nincs tudomásunk arról, hogy bárhol máshol az országban történt volna hasonló eset, fennállt volna a gyanú, hogy egy idegen nemzet titkosszolgálata befészkelte volna magát az állami és helyi politikai szervezetekbe.
Bazin Levente szerint, ha a korábbi titokminiszter által felvázoltak valós képet festenek, akkor igen veszélyes a helyzet.

– Az előző vezetés alatt ez azt jelenthette, hogy a kémek hozzáférhettek különböző, az állampolgárokat érintő szenzitív adatokhoz, másrészt úgy tudták befolyásolni a megye és a miskolciak életét, ami nem feltétlen szolgálja az itt élők érdekeit. Úgy vélem, erre több példát is lehetett látni, amelyekre utólag magyarázatul szolgál a Demeter Ervin szerint vázolt valóság. A 2019-es önkormányzatváltással – ha a volt kormánymegbízott szavait vesszük alapul – a súlypont a városházáról a kormányhivatalra tevődött: ott és a megyei közgyűlésben folytatódhatott a kémmunka.

Bazin Levente úgy véli, Demeter Ervin állításait mindenkinek ismernie kell, a kockázatokkal mindenkinek tisztában kell lennie.

– Mindezek ellenére, és addig is, amíg nem tisztázódnak ezek az állítások, arra kérjük a miskolci Fidesz képviselőit, hogy a kémelhárítási tevékenységüket, belháborúikat igyekezzenek gyorsan és egymás közt lerendezni. Jó lenne ugyanis, ha a képviselői munkájukkal, a magyarok, a miskolciak érdekét szolgáló intézkedések támogatásával foglalkoznának, mert erre esküdtek fel a miskolci városháza dísztermében a miskolci állampolgárok előtt, az Alaptörvény szerint – zárta a sajtótájékoztatóját a képviselő.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!