Ugrás a tartalomra

Beérett a gyári munka: magasra jutott a Factory csapata

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 04. szombat 10:57
Egri Józsefné, a Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub és a Factory Aréna alapítója kapta az idén először átadott Aktív Magyarországért díjak egyikét. 
Az első alkalommal odaítélt díjat Orbán Viktor és Révész Máriusz adta át még múlt héten | Fotó: Aktív Magyarország Facebook-oldala

- Nagyon megindítóra sikeredett a díj átvétele, de igazán az azt követő közösségi reakció hatott meg – utalt a jutalmazott arra a számos kommentre, gratulációra, megkeresésre, biztatásra és támogatásra, melyek azóta is érik.  

Az Aktív Magyarországért díjat olyan természetes és jogi személyek kaphatják, akik az aktív életmód és kikapcsolódás területén példamutató, kiemelkedő tevékenységet végeztek. A díjazottak az emlékplaketten és az adományozást igazoló oklevélen felül egy egymillió forintos pénzjutalomban is részesülnek. 

- 2002-ben arra gondoltunk, hogy elhívjuk a kerékpározás valamennyi ágának képviselőjét Komlóstetőre, így került sor a Bükk Bike Fesztiválra. Nálunk volt a Tour de Hongrie egyik szakaszának a befutója, de például triálosok és cross country-sok is bonyolítottak ott kupafutamokat – elevenítette fel Egri Józsefné az aréna születésének közvetlen előzményeit.

A Factory Aréna hamar a szubkultúrák olvasztótégelyévé és a közösségteremtés szimbólumává vált | Fotó: Factory Aréna Facebook-oldala

Az extrémsport-központot üzemeltető Komlóstetői Kerékpáros Sport Klubot Egri Józsefné alapította huszonöt évvel ezelőtt, melynek eleinte saját családi házuk udvara adott otthont. A klub legfontosabb küldetése mindvégig az volt, hogy a gyerekeknek egy olyan közösséget teremtsen, amely feltölti tartalommal az életüket: célt és értékrendet biztosít számukra, energiájukat pedig így a sportra tudják koncentrálni. Az elképzelés olyannyira bevált, hogy 2004-re kinőtték az udvart, hogy aztán egy ötezer négyzetméteres vasgyári csarnokban leljenek új otthonra. 

Nem csupán belföldről, a szomszédos országokból is egyre többen keresik fel a Factory-t | Fotó: Factory Aréna Facebook-oldala

A Factory Aréna táborozási időszakban úgynevezett élménysport-szigetet biztosít Miskolc és a környező falvak általános iskolásainak. A gyerekek szivacsgödrökben játszhatnak, falon mászhatnak, kedvükre BMX-ezhetnek, gördeszkázhatnak és rollerezhetnek. Egri Józsefné úgy véli, annak, hogy a gyerekek az egyes akadályt meg akarják ugrani vagy ki merjék próbálni az adott pályát az okostelefonok digitalizált világában kitüntetett jelentősége van.

„Azok a tizenévesek, akikkel mindezt 2004-ben elkezdtük, ma már meglett harmincasok, akik rengeteg mindent merítettek az aréna közösségi életéből - sodorja őket bármerre is az élet.”

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos - aki sokadik alkalommal járt idén a Factory-ban - a döntés előtt kikérte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., illetve az aktív kikapcsolódás területén érintett szakmai szervezetek véleményét.

Az Aktív Magyarországért díj 2021-es díjazottjai továbbá: a BSI Sportiroda, a legnagyobb és legnépszerűbb hazai szabadidősport rendezvények szervezője; Pénzes Erzsébet, a Bringásvándor Program vezetője; a Békatutaj Egyesület, a tisza-tavi kilátók építője és Deák Attila, a Középkori templomok útja létrehozója.

Egri Józsefné és családja tevékenységét egyre többen támogatják. Ennek köszönhetően újulhatott meg csarnokuk, illetve létesülhetett egy európai szintű falmászó központ is. Kérdésünkre elárulta: ötleteknek és terveknek jelenleg sincsenek híján… 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!