Ugrás a tartalomra

Béres Attila: „Miskolcon is nemzetstratégiai fontosságú színházat működtetünk”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 16. hétfő 11:53
A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója szerint a finanszírozásban nem történik nagy változás Miskolc esetében, sőt az valószínűleg előnyös lesz, hogy öt évre előre lehet tervezni. Ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy kizárólag fővárosi kulturális intézmények szerepelnek a nemzetstratégiai intézmények között.

– A törvénynek az jó rendelkezése, hogy szerződést kell kötnie a városnak a közös fenntartású intézmények esetében a minisztériummal. Tulajdonképpen ez eddig is így volt – mondja Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. – Eddig is volt egy közszolgáltatási szerződés, amit a város kötött a kormánnyal, majd a város kötött egy szerződést a színházzal. Most ez a dolog azért lesz előnyösebb a színház számára, mert három, vagy öt évre előre lehet tervezni. Ez mindenképpen jó a színházak esetében.

Miskolcon a támogatás jelentős részét – közel hatvan százalékát – a város adja, és valamivel több, mint negyven százalékát a kormányzat. Ez is mutatja a város igazi szeretetét a teátrum iránt. A miskolciak kétszáz évvel ezelőtt saját akaratból felépítették ezt a színházat, nem fölsőbb utasításra, hanem lentről jövő, önálló kezdeményezésként – utalt arra, hogyan jött létre Magyarország első kőszínháza.

Fotó: Végh Csaba

– A törvény megbolygatta a magyar színházi életet. Az biztos, hogy a színház függetlensége, autonómiája, az alkotás teljes szabadsága mindenek előtt való – hangsúlyozta.

A törvényben van egy rész, ami senkinek nem keltette fel a figyelmét, és nekem, mint egy vidéki nemzeti színház igazgatójának, erre föl kell hívnom a törvényalkotók és a minisztérium figyelmét. A törvény rendelkezése szerint a kultúrában nemzetstratégiailag fontos intézmények csak a fővárosban létesülnek. Miközben mi, itt Észak-Magyarországon, Miskolcon ugyanolyan nemzetstratégiai fontosságú színházat működtetünk, Magyarország első kőszínházát. Én azt gondolom, hogy a vidék Magyarországán is létre kell hozni nemzetstratégiai intézményeket, hasonló feltételekkel, mint Budapesten. Sőt, nem szabad megkülönböztetni, hogy ez budapesti vagy ez vidéki kulturális nemzetstratégia, mert a nemzet egy és oszthatatlan. A kulturális nemzetstratégia is egy sokkal tágabb fogalom, minthogy kizárólag Budapestre korlátozódjon – hangsúlyozta Béres Attila.

A témában felszólalt a parlamentben Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő, majd lapunknak összefoglalta álláspontját, amit ITT olvashatnak!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!