Ugrás a tartalomra

Bevétel nélküli kényszerpihenőn

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 18. csütörtök 08:48
A hazai fürdők közül sokan a tartalékaikat már felélték, sok helyen az életben maradás és a csőd elkerülése a tét. Az országszerte tapasztalható probléma a miskolci fürdőknél is fennáll. Ebből a pozícióból kellene minél tovább kitartani. A kieső árbevételek állami pótlása megoldást jelenthetne.
Fotók: Végh Csaba

Már a világjárvány első hullámában, 2020 tavaszán fel kellett használniuk tartalékaikat a hazai fürdőknek. Így vannak ezzel Zalakarostól Gyuláig, Harkánytól Hajdúszoboszlóig. Ráadásul nem volt elég a pandémia, a változatos időjárást hozó nyári szezon sem hozott kiemelkedő bevételeket. A helyzetet csak tovább tetézte az újabb bezárás; novembertől újfent pár nap leforgása alatt tűntek el a vendégek a medencékből.

A hazai fürdők azóta is bevételek nélkül, kényszerpihenőn várják az újranyitást. A Hellóvidék.hu-nak nyilatkozó fürdővezetők rendkívül borúsan írták le a helyzetet: Gyulán azért küzdenek, hogy egyáltalán fenn tudjanak maradni, Zalakaroson a fürdő és a turizmus leállása szinte az egész lakosság megélhetését veszélyezteti, Hajdúszoboszlón az egyik fürdőkomplexumnak minden ötödik dolgozójától meg kellett válnia, Harkányban átmeneti megoldásokat is keresnek a munkavállalóiknak.

Bevétel és tartalék nélkül

– Jelenleg egy fillér árbevételünk sincs, ettől függetlenül ötvenen folyamatosan dolgoznak, 75 százalékra – illetve az elvárt bérminimumra – csökkentett bérrel – tudtuk meg a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjétől. Koreny György rámutatott, a helyzetüket az nehezíti a leginkább, hogy november óta zárva tartanak. – Tavaly év elején jól indultunk, némi tartalékot fel tudtunk halmozni, így a viszonylag rövid első leállás áthidalható volt. Most nagyon más a helyzet: mivel a forgalom jóval elmaradt a korábbi évekhez képest, így nincs mihez nyúlni.

Ezért voltak kénytelenek fizetés nélküli állásidőt elrendelni február elejétől, ami a 144 alkalmazott közül 79 embert érint. A cég jogosult a kormány által biztosított 50 százalékos bértámogatásra, de a segítség nehezen érkezett meg. – Február elején, hosszas huzavona után kaptuk meg végül. Novemberre és decemberre is időben megigényeltük – az utólagos finanszírozásnak induló – támogatást, ám adminisztratív huzavona után, csak februárban kaptuk meg. Sajnos a késlekedés miatt kellett úgy döntenünk, hogy a kollégáinkat állásidőre küldjük. A kormány döntése alapján, február elején a novemberi és a decemberi támogatás-igénylésünk dupláját utalták át a számlánkra. Gyakorlatilag megelőlegezték a januári és a februári támogatást is. Így jutottunk több mint 78 millió forinthoz, ami azonban sajnos már megkésett akkorra. Most át kell számolnunk, kire, mely hónapokra, milyen értékhatárig vehetjük igénybe. Egyelőre nem tudjuk megmondani pontosan, mennyi időre elég ez a támogatás, ráadásul egy részét vissza kell majd utalnunk az államnak.

Nagy a bizonytalanság

A forrás most arra elég, hogy a béreket ki tudják fizetni. A fürdőknek jelenleg is folyamatosan vannak kiadásaik: az épületeket fűteni, a medencéket fagymentesen kell tartani, és vannak anyagigényes karbantartások, amiket a későbbi biztonsági üzemeltetés érdekében el kell végezni. – Mit mondjak, nagyon nehéz a pénzügyi helyzetünk – jellemezte a jelenlegi állapotot Koreny György. – Ma még nem tudjuk, mikor nyithatunk újra. Mi májussal tervezünk, de ez is csúszhat. A húsvét komoly bevételt hozhatna, de ha akkor indulnánk, legkésőbb három hét múlva meg kellene kezdeni a felkészülést. Rendkívül nagy a bizonytalanság, nem igazán lehet tervezni…

Az ügyvezető szerint az segítene a leginkább, ha a tavaly kiesett árbevételt állami támogatás formájában megkapnák a fürdők. Erre egyébként tett is javaslatot tavaly a fürdőszövetség, akkor úgy számoltak, hogy mintegy 30-35 milliárd forint kisegítené a bajból az ágazatot.

– Ennyi forrással már tavaly megmenthették volna a fürdőüzemeltetőket. Mára gyakorlatilag mindenki eladósodott, az utolsó tartalékokat élik fel. Ebből a pozícióból kellene kitartanunk minél tovább – hangoztatta Koreny György.

Akcióterv az újraindításhoz

Időközben a Fürdőszövetség – a fürdők javaslatai alapján – összeállított egy 14 pontos akciótervet a sikeres újraindítás elősegítéséért. Ezt eljuttatták az illetékes szaktárcához annak érdekében, hogy a munkahelyek védelme miatt az utolsó tartalékaikat is felhasználó fürdők fenntartható módon nyithassák meg kapuikat a látogatók előtt. A javaslatok között szerepel egyebek mellett, hogy a bértámogatás mértékét emeljék meg 75 százalékra, és augusztus 31-éig terjesszék ki annak hatályát. Kérik, hogy a kül- és beltéri medencéket egy lépcsőben nyithassák meg. És arra is javaslatot tesznek majd, hogy a fertőzésen átesett pácienseknek milyen rehabilitáción lenne érdemes résztvenni (post-covid rehabilitációs program). Továbbá: 5 milliárd forintos keretösszeggel szeretnének a nagycsaládosok számára kedvezményt nyújtani, ami egy minimális önerővel pályázható, három alkalomra szóló fürdőjegyről szólna. A 14. pont pedig arról szól, hogy a 2019-es bevételek 50 százalékos mértékéig kompenzálja az állam a 2020-21-ben kieső bevételeket a fürdőüzemeltetők számára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!