Ugrás a tartalomra

Csemetékre cserélik az öreg fákat

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 14:11
Elöregedett berkenyéket és galagonyákat gallyaznak, illetve ha szükséges, vágnak ki a bulgárföldi Fazola Henrik utcában. A jó hír, hogy dupla annyi fát ültetnek el, a tervek szerint még tavasszal.
Fotók: Mocsári László

A környék önkormányzati képviselőjének, Bazin Leventének a kezdeményezésére még tavaly ősszel tartottak egy bejárást a Bulgárföldön, ezen mások mellett Czifrusz Natália városi főkertész is részt vett. A szakemberek megvizsgálták a növényállományt, a cserjéket, az előkerteket, és megállapították: egyes helyeken sürgősen be kell avatkozni. A Fazola Henrik utcában már megkezdték a munkát a Városgazda szakemberei, csütörtöki helyszíni bejárásunkkor éppen egy berkenyefát vágtak ki a helyi általános iskola mellől. Bazin Levente elmondta, legalább 40-50 éves egyedekről van szó, többségük elöregedett, kiszáradt mára, némelyiken már csak a fagyöngy zöldül.

– Felfrissítik, gallyazzák a fákat a Városgazda munkatársai, amelyeket pedig szükséges, kivágják. A pontos szám még nem ismert, de azt vállaltam, hogy dupla annyi csemetével pótoljuk ezeket a környéken – hangoztatta az önkormányzati képviselő, hangsúlyozva, hogy a tavaszias idő beköszöntével minden évben igyekeznek fokozottan odafigyelni a növénygondozásra.

Czifrusz Natália csatlakozva az előtte szólóhoz elengedhetetlennek nevezte az idős fák folyamatos megfigyelését és ápolását.

– Ebben az utcában a galagonyák és a berkenyék növényegészségügyi állapotát már aggasztónak találtuk az őszi bejáráson. Úgy ítéltük a Városgazda szakembereivel, hogy mindenképpen be kell avatkoznunk. Nagyon fontos azonban, hogy minél hamarabb pótoljuk a kivágott fákat. Amíg tart a munka, ezt nem tudjuk megtenni, hiszen a csemeték sérülhetnének a gallyazás és a kivágások közepette, és tüzetesen meg kell vizsgálni az utca közműhálózatát is. Ezek után lehet csak kijelölni a pótlások helyét – sorolta a szakember, hozzátéve: arra törekednek, hogy még tavasszal új fákat telepíthessenek.

Hozzátette, a településrész rendezése nem merül ki a növényzet felfrissítésében – egyéb javaslatokat is tettek például játszótéri homokozók „kibontására”, átalakítására, vagy éppen régi, használaton kívüli mászókák támasztékként való felhasználására növényeknél. Bíznak abban, hogy a jó példákat más városrészekben is alkalmazzák majd.

Emlékezhetünk, három évvel ezelőtt több fát is ki kellett vágni a szintén a választókerülethez tartozó Torontáli, valamint a Tátra utcában, miután egy kidőlt fa jelentős anyagi kárt okozott a parkoló autókban. Az öreg jegenyefákat mintegy száz oszlopos juharral pótolták. Bazin Levente elmondása szerint ezek zömében megmaradtak, egészségesek, a Városgazda rendszeresen locsolja őket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!