Ugrás a tartalomra

Csodás látvány az áprilisi télben fürdő Bánkút

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 06. kedd 18:01
Holle anyó megrázta dunyháját Bánkút fölött is.
Fotó: Nagy Norbert

Április 6-ának reggelén elárasztották a közösségimédia-felületeket a havas Miskolcról készült fotók. Ahogy a klasszikus tartja: bár tudtuk, csak nem sejtettük, hogy hidegfront érkezik, ami csapadékot hoz magával, mégis meglepődve ébredtünk arra, hogy hatalmas pelyhekben hull a hó. „Április! Mi van veled, ittál?!” – méltatlankodtak sokan, képeikkel persze elárasztva social media oldalainkat. Mi sem akartunk lemaradni persze – ha már hó, legyen sok – és néhány fotót mi is lőttünk a hólepte borsodi megyeszékhelyről.

Bánkút persze más; sokan emlékeznek talán, hogy 2017. április 20-án 87 centiméter havat jelentettek onnan. Ez a rövid videó pedig alig pár napja, április 3-án készült:

– Hétfő este és kedd délelőtt mintegy 15-20 centiméter hó esett Bánkúton – mondta el érdeklődésünkre a Bánkúti Sí Klub szóvivője. Nagy Norbert hozzátette: nagyon jó minőségű, nehéz, de poros a hó, egyáltalán nincs latyak. Az utak jól járhatók. – Ha valaki szeretne még a húsvéti locsolkodás után hógolyózni egyet, akkor a következő pár napban ezt megteheti – mondta.

 Bár további, jelentős mennyiségű csapadék már nem várható a térségben, és a hőmérséklet sem kedvez a hótakaró megmaradásának: nap közben + 7-9 Celsius fok is lehet, de éjjel is alig megy fagypont alá a hőmérséklet.

Olvasnivaló