Ugrás a tartalomra

A Diósgyőri vár melletti kiürített házakat ellenőrizték

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 07. csütörtök 22:38
Az üresen álló és bontásra ítélt ingatlanokba beköltözők évek óta problémát jelentenek. A csütörtöki akció során két hajléktalant szólítottak fel távozásra, amennyiben visszatérnek, a következő alkalommal már elő is állíthatják őket.

A Diósgyőri vár szomszédságában található önkormányzati tulajdonú üres ingatlanokat ellenőrizte csütörtök délelőtt a Miskolci Önkormányzati Rendészet és a rendőrség. Az akcióra azért volt szükség, mert a hatóságokhoz eljutott hírek szerint azokba az elmúlt időszakban hajléktalanok költöztek be.

Rendészeti ellenőrzés a Diósgyőri vár szomszédságában. Fotó: Végh Csaba

A Bodrogi Zsigmond utcán várárok közvetlen szomszédságában található házakat több mint négy évvel ezelőtt kényszerűségből hagyták el korábbi tulajdonosai. Az ingatlanokat akkor az önkormányzat vásárolta meg azért, mert a területre a Diósgyőri vár fejlesztése miatt lesz szükség. Az épületek, a telkek azóta üresen állnak, a beköltözők pedig időről-időre gondot okoznak az utca túloldalán élőknek – mondta el érdeklődésünkre a rendészet vezetője.

- Az ellenőrzés előtt már pontos információval rendelkeztünk arról, hogy ismét olyanok költöztek be a házakban, akik nem jogosultak azok használatára. A helyszínen most két problémás ingatlant találtunk: az egyik fel volt törve, itt senkit nem találtak a kollégáim, egy másikban viszont két ingatlanfoglalót találtunk – hangsúlyozta Vincze Csaba.

Az önkényes beköltözők szabálysértést követtek el, ami elzárással sújtható. A rendészek felszólítására mindketten elhagyták az általuk kiszemelt házat, és a történet itt véget is érhet, már amennyiben nem térnek vissza oda. Ha viszont visszaköltöznek, akkor a rendészet és a rendőrség legközelebb már előállítja majd őket. Vincze Csaba szerint a hatóságok tapasztalata sajnos nem túl jó az önkényes beköltözőkkel tapasztalatban.

Fotó: Végh Csaba

Előállítás a vége

- Az elhagyott ingatlanoknál folyamatos probléma a jogcím nélküli beköltözés. A nagyobb baj az, hogy tapasztalataink szerint, ha eltávolítjuk őket az egyik házból, néhány nap múlva egy másikba költöznek be. Itt a Bodrogi Zsigmond utcán is volt már példa erre. Ez a folyamat aztán rendre előállítással zárul – tette hozzá.

Vincze Csaba emlékeztetett, a miskolci rendészek november óta több fokozott ellenőrzést is tartottak egyebek mellett az Újgyőri főtéren is. Terveik szerint minden olyan területet nagyobb létszámmal vizsgálnak majd át, ahonnan olyan probléma érkezik hozzájuk, ami ezt indokolja.

További hírek

Olvasnivaló