Ugrás a tartalomra

Egy éve járt Lyukóban a medve, azóta se látták újra

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 19. kedd 12:57
Nem volt játék: hetekig borzolta a miskolciak kedélyét az eltűnő-feltűnő mackó. Cikkünkben összeszedtük az esetről készült videókat.

Van, hogy az is érdekes lehet, ha nem történik semmi. Ilyenkor van lehetőségünk elővenni és megrágni a múlt eseményeit - mint lyukói maci a birsalmát. Most például nem járt medve Miskolcon, nem grasszált térfigyelők előtt, nem borzolta a lyukóiak idegeit és nem üldözték videózva felelőtlen városlakók. Ez pedig jó alkalom arra, hogy felidézzük a pontosan egy évvel ezelőtti mackólátogatást, és örüljünk (?) annak, hogy mindez (egyelőre) nem ismétlődött meg idén októberben.

Nem szarvas, nem vaddisznó

Már egy esztendeje, hogy Miskolc felkerült a Tekergők Térképére, már ami a medvejárást illeti. Kezdődött azzal, hogy medvenyomokra figyeltek fel az esőtől felázott, sáros talajon Lyukóvölgyben, a Magyar tanyán, az egyik kerítésen pedig találtak az állat bundájából származó szőrcsomókat is. 

Néhány nappal később az Újgyőri piac környékén észlelték a medvét - ezt egyébként a helyi térfigyelőkamerák is rögzítették.

Macink egy nappal később visszatért a Lyukó-völgybe, és ott rémisztgette a helyieket.

„A bozótosból hallottam őrjöngeni a medvét. Egy pillantást vetettem arra, de utána mint a golyó, úgy jöttem vissza a kocsiba” – mondta akkor lapunknak az a férfi, akit birsalmaszedés után lepett meg az állat a Nagycsászár dűlőn.

- Én ilyen üvöltést még nem hallottam, ilyet csak tévében lehet. A szarvasbőgés is más, meg a róka is, amikor vonyít, mint a kutya, a disznó az meg csörtet át árkon, bokron. Elszaladnak, ha embert észlelnek” – elevenítette fel a találkozást Bukor István.

Ezt követően az állat ismét felbukkant az Újgyőrin, ugyanott, ahol korábban már megtette ezt. A kamera ezúttal sem kerülte el: őrült autós üldözésbe keveredett. A medvét űző autóból készült felvétel hamar elterjedt az interneten: tökéletesen bemutatták, hogyan NE viselkedjünk, ha egy erdei vaddal találkozunk az éjszakai utcákon.

A Lyukói medveként elhíresült állat néhány hétig igazi celeb volt a városban: bárki találkozott vele az utcán, egyből megismerte, és vagy sikítani kezdett, vagy a telefonját kapta elő. A mackó úgy tűnik, nem vágyott tovább a sztárok életmódjára. Elege lett a médiafigyelemből és visszatért a bózótosok, cserjések világába, információink szerint ez a példány azóta sem jött vissza, és hasonló kaliberű medvejárás sem volt Miskolcon.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!