Ugrás a tartalomra

Egyre drágul a jogosítvány megszerzése

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. április 16. kedd 16:59
Idén várhatóan még drágább lehet majd a jogosítványszerzés, mint tavaly volt.
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd


Egy év leforgása alatt jelentősen megemelkedett az autóvezetői tanfolyamok ára – íja a vezess.hu a KSH adataira hivatkozva. Eszerint egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 345 800 forintba került idén januárban, míg tavaly ugyanekkor még „csak” 322 110 forintba, azaz a drágulás egy év alatt több mint 7 százalékos volt. Az emelkedés mértékét még jobban szemlélteti, ha összehasonlítjuk a három évvel ezelőtti árakkal, amikor még 201 620 forint volt átlagosan egy tanfolyam ára.

A növekvő költségek miatt komoly gondban vannak az autósiskolák. Portálunk kíváncsi volt arra, hogy Miskolcon mennyibe kerül egy B kategóriás jogosítvány megszerzése. Birta Gábor, a Belvárosi Autósiskola ügyvezetője, oktatója és iskolavezetője portálunknak elmondta, hogy legutóbb 2023 januárjában emeltek árakat, és idén is terveznek. Mint mondta, az idei áremelés annak a függvénye, hogy milyen mértékben változik az üzemanyag ára, mennyi lesz az infláció.

A Belvárosi Autósiskolában jelenleg egy személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 290 ezer forint, amelyből az elmélet 50, a gyakorlat 240 ezer forint, a pótóra pedig ugyanannyiba kerül, mint az alapóra. A tanfolyam ára nem foglalja magában az elsősegélynyújtó tanfolyam árát, ami jelenleg 30 ezer forint és a vizsgadíjakat, melyek ára 15 ezer 600 forint, ami 10 év óta nem emelkedett. Volt ugyan vizsgaemelés, de az nem érintette a B kategóriást. Az elsősegélynyújtó vizsgát a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szervezete szervezi. Díja tavalyelőtt 12 ezer 500 forint volt, tavaly 15 ezer 500, idén 18 ezer forint, míg az autósiskola által a vizsgára szervezett felkészítő tanfolyam három éve változatlan, azaz 10 ezer forint. A tanfolyamot autodidakta módon, akár otthon is elvégezheti a tanulóvezető. 

A KSH adatai tükrözik az igazgató meglátását, miszerint Budapesten az áremelkedés mértéke nagyobb, mint vidéken. Az árak emelkedése magával hozta a jogosítvány megszerzése iránti kedv csökkenését is. Birta Gábor szerint ez azonban annak is a következménye, hogy a kormány tavaly augusztusban beharangozta azt, hogy ez év szeptemberétől ingyenessé teszi a jogosítvány megszerzését középiskolásoknak, amiben ugyan még sok a kérdőjel, de még mindig sokan várakozó állásponton vannak.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter legutóbbi bejelentése értelmében az állam idén csak pilot jelleggel indítja el a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését, és a cél, hogy a jövőben ez teljes körű legyen. Szeptember elsejével pedig a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás. 

– Amennyiben ez valóban megvalósul, akkor kiveszik a kenyeret az autósiskolák kezéből – véli Birta Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!