Ugrás a tartalomra

„Élj zölden” – kerekasztal körül beszélgettek a zöldülő Miskolcról

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 02. vasárnap 21:58
A miskolctapolcai Barlangfürdőben rendezték meg szombaton azt a környezettudatosságot erősítő és integrált szemléletformálást elősegítő programot, amelyen a résztvevők Miskolc egyik fontos TOP pályázatos projektjével a „Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen” cíművel ismerkedhettek meg.
élj zölden kerekasztal tapolca
Fotó: Mocsári László

A fórum előadója Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott volt, aki „Miskolc – úton a klímasemlegesség felé” címmel tartott előadást a közönségnek. Prezentációjában bemutatta a témakör legfontosabb aspektusait, mint a klímaváltozás problémája, az EU klímapolitikája, a klímatudatos városi működés alapjai, és rögtön ennek kapcsán azt, hogy milyen koncepció mentén képzeli el Miskolc ezek megvalósítását, úgy is, mint a 100 klímasemlegességet és okosvárost építő misszióra kiválasztott európai városok egyike.

élj zölden kerekasztal tapolca

A klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott elmondta, a klímasemlegesség elérését vállaló száz város között olyanokat találunk, mint például Koppenhága, Madrid vagy Amszterdam, óriási dolog, hogy Miskolc is bekerült ebbe a körbe. 
„Ezek a városok máris élenjárnak a klímasemlegességet célzó programok indításában. Ők világszinten is mintaként szolgálnak. Miskolc azt vállalta, hogy 2030-ra eléri a klímasemleges állapotot, ami azt jelenti, hogy az üvegházhatású gáz kibocsátásunk nem lesz több, mint amennyit a természetes környezetünk elnyelni képes. Ez egy olyan stratégiai fejlesztési iránya a városunknak, amely meghatározza az elkövetkező tíz, tizenöt, húsz év beruházásait. Minden olyan zöld fejlesztés, mint amilyen a miskolctapolcai is, ebbe a stratégiába tartozik, ebbe a logikába épül be. Erről beszélgettünk ezen a fórumon, az érdeklődő szakemberekkel, helyi vállalkozókkal” – ismertette Márton Ádám. 

élj zölden kerekasztal tapolca

„A mai rendezvény a tapolcai parkfelújítási projekt része. Ez a park egy turisztikai desztináció is, amelynek a legfőbb vonzereje a fürdők mellett a zöld jelleg, az, hogy mókusok szaladgálnak a fákon és gyönyörű virágágyások között sétálhatunk” – ismertette Szunyogh László, Miskolc főépítésze. Hozzátette, egyedülálló értéke a városnak, hogy itt találkozik a település a Bükk erdőivel. Az egyik nagy kihívásnak nevezte azt, hogy ezt a városi parkot egyfajta ökológiai folyosóként kössék össze a Bükkel, ahol egyrészt az emberek nyugodtan sétálhatnak, de fönnmaradhasson a természetes élővilág is. Mint mondta erről beszélt a fórumon, hangsúlyozva, hogy minden fejlesztéshez, amely ezt a településrészt érinti, abszolút „zölden” kell hozzányúlni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!