Ugrás a tartalomra

Elkélnek a diákok a munkaerőpiacon

Miskolc Televízió / Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 23. csütörtök 15:36
Akár félmillió forintot is meg tud keresni a nyári hónapokban az a diák, aki munkát vállal a szezonra.
Fotó: Juhász Ákos

Idén az órabér nagyjából 1150 és 1500 forint között mozog – munkakörtől függően. A legnépszerűbb állások még mindig a strandos állások, ám sokan jelentkeznek a vendéglátásba, gyárba, betanított munkákra vagy a mezőgazdaságba – derítette ki a Miskolc Televízió.

Diákmunkára tizenhat éves kortól lehet jelentkezni azoknak a tanulóknak, akik nappali képzésben vesznek részt. A stábunk által megkérdezett Binda Ottó idén nyáron a Barlangfürdőben vállalt diákmunkát. Iskolaszövetkezeten keresztül minden szezonban dolgozik. A huszonkét éves egyetemista változatos feladatokat kap: van, hogy az udvart tartja rendben, segít az árupakolásban, máskor pedig a vendégek beléptetését intézi.

– Minden nyáron szoktam munkát vállalni. Nyíregyházán vagyok egyetemista, de most hazaköltöztem a nyári időszakra, és itt a főnökeimmel úgy beszéltem meg, hogy akkor ezt a helyet választom, mert mind a főnökség, mind a munkakör nagyon tetszik – osztotta meg velünk a fiatal munkavállaló.

Gál Zsófi tavasszal végezte el az úszómesteri képzést. Azóta ő is a Barlangfürdőben dolgozik. Úgy véli, ez remek zsebpénz-kiegészítés és jó időtöltés számára. – Lényegében felügyelni kell a medencéket, a gyerekekre kell vigyázni, hogy ne ugráljanak, a szülőkre is rá kell szólni, ha úgy adódik. Oda kell figyelni mindenre – taglalta.

A miskolci fürdőkben több munkakörben is alkalmaznak diákokat. Mivel a nyári szezonra sok munkavállalóra van szükségük, a tanulók pedig ilyenkor szabadok, a legcélszerűbb őket alkalmazni az idényre.

Fotó: Horváth Csongor

– Az Ellipsum élményfürdőben alkalmazunk nagyon sok diákot, illetve a Barlangfürdőben. A Selyemréti fürdőben leginkább úszómesteri, illetve a takarítói munkakörökben vannak – számolt be a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője. Németh Judit hozzátette: mind az Ellipsumban, mind pedig a Barlangfürdőben a pultos-pénztáros munkakörben foglalkoztatott diákok létszáma magas.

Mint megtudtuk: a nyári szünet alatt akár félmillió forintot is meg tudnak keresni azok a diákok, akik komolyan veszik a munkát. Az órabér munkakörtől függően 1150 és 1500 forint között mozog. A szakember szerint idén is a strandos munkák a legnépszerűbbek.

– Valamennyi munka sokkal könnyebben elérhető a diákok számára. A megbízók is nagyon számítanak a diákokra. Kijelenthető, hogy évről évre egyre nagyobb az igény a megbízók részéről, hogy diákmunkások dolgozzanak náluk. Nem csupán nyáron, hanem egész évben – összegzett Leskó Annamária, a Meló-diák Miskolc Iskolaszövetkezet irodavezetője.

Az iskolaszövetkezetek egész évben közvetítenek munkákat a diákok számára. Diákmunkára pedig azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik már betöltötték tizenhatodik életévüket, és nappali képzésben tanulnak.

(Címlapképünk illusztráció.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!