Ugrás a tartalomra

Ezek az öthetes gombócok vakvezető kutyák lesznek

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 15. péntek 14:47
Szépen fejlődnek és egyre ügyesebbek a Baráthegyi Vakvezető Alapítvány kiskutyái. A kilenc labrador öt hete született, de már tavasszal két újabb alom érkezik. A kölykök kiképzése körülbelül egyéves korukban kezdődhet, majd látássérültek segítői lehetnek. Az alapítvány tenyészprogramjában az elmúlt években nyolcalomnyi kiskutya jött a világra.
Öthetesek a baráthegyi vakvezető kiskutyák. | Végh Csaba képgalériája

Még nehezen találják néha az egyensúlyt, de az ugrándozást és a felfedezést mindannyian profi szinten űzik. A kilenc labrador megkapta az első nyakörvét, eddig különböző egyéb módokon különböztették meg őket: bár nagyon hasonlítanak, van köztük, aki világosabb, és van, aki nagyobbra nőtt a többieknél.

A kiskutyák befogadója, Török Sándorné, Kata látássérültként már a második alom gondozását vállalta. A kölykök nála születtek, és itt is maradnak, egészen kéthónapos korukig. Fontos, hogy az ebek még kölyökként megszokják az ember közelségét. Felnőtt korukra ugyanis látássérülteket fognak segíteni. Addig is, a Kanadában született tenyészszuka, Winnipeg gondos édesanyaként vigyáz rájuk.

Ez már a nyolcadik alom, amelyik a Baráthegyi Vakvezető Alapítvány saját tenyészprogramjában született, tavasszal pedig újabb kettő várható. Komondi Piroska szakmai vezető elmondta, a végső cél az, hogy vakvezető kutyák legyenek.

– Erre pedig meg is van minden esély, hiszen az előző alom kutyusait most képezték ki, és látjuk, hogy ugyanebből a párosításból egy jó csapat került ki. Úgyhogy bízunk abban, hogy egy hasonlóan jó temperamentumú, és jó természetű kutyák lesznek, akik alkalmasak vakvezető munkára.

A kölykök három hét múlva kerülnek nevelőcsaládokhoz, ahol egy évet töltenek el, majd kezdődik a kiképzés. Tavaly az alapítvány 15 kutyát tudott átadni látássérülteknek, ezt a számot szeretnék a jövőben megduplázni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!