Ugrás a tartalomra

Fokozódik a kánikula: harmadfokú hőségriasztás lépett életbe Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 26. hétfő 14:19
Harmadfokú hőségriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos hétfő déltől péntekig.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki teheti, ne tartózkodjon huzamosabb ideig – különösen 11 és 15 óra között – a tűző napon, viseljen könnyű, a test minél nagyobb felületét takaró ruházatot, használjon napégés elleni készítményeket és igyon sok folyadékot, lehetőleg vizet, dehidratáló hatásuk miatt kerülve az alkohol és a kávé, illetve a cukros üdítők fogyasztását.

A nagy melegben a szakemberek szerint ajánlott hosszabb-rövidebb időre légkondicionált terekben – bevásárlóközpontokban, hipermarketekben – megpihenni.

A Miskolc Holding arról tájékoztatott, hogy 11 és délután 5 óra között több forgalmas helyen – így a Centrumnál, a Búza téren, valamint a Villanyrendőrnél – osztanak vizet a járókelőknek.

A kánikula fokozottan veszélyes az idősekre, a kisgyermekekre, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a vízpartokon, strandokon is ajánlott a fokozott óvatosság, felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani, az autósokat pedig arra kérik, hogy még rövid időre se hagyjanak a kocsiban gyermeket, házi kedvencet, kutyát, macskát, illetve alkoholos kézfertőtlenítőt, festéket, öngyújtót sem, mert ez utóbbiak a forróság miatt akár meg is gyulladhatnak.

Fotó: Juhász Ákos

Hétfőn többnyire 25 Celsius-fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet, sőt az Alföldön és a Mezőföldön a 27 fokot is meghaladhatja. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Budapestre, Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint a nappali csúcsértékek 30-37 fok között alakulnak. Késő estére általában 23 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Így védekezzünk

– igyunk sok folyadékot

– ha lehet, tartózkodjunk árnyékban, kerüljük a tűző napot

– df lehetőleg kerüljük a megerőltető munkát

– hanyagoljuk az alkoholt

– könnyű ételeket fogyasszunk

Forrás: MTI

Mi várható a következő napokban?

Kedden is több órára kisüt a nap. Helyenként fordulhat elő záporeső, zivatar. Megélénkül, időnként megerősödik a légmozgás, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-23, a legmagasabb hőmérséklet 30-37 fok között várható.

Szerdán is sok lesz a napsütés, de elvétve előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel az északi megyékben. A szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik. A minimumhőmérséklet 15-23 fok között valószínű. A maximumok 31 és 38 fok között alakulnak.

Csütörtökön napos, száraz időre van kilátás. Legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. A leghidegebb órákban 15-23 fok lesz. Napközben 32-38 fokig melegszik a levegő.

Pénteken a sok napsütés mellett helyenként – nagyobb eséllyel az északnyugati, északi tájakon – fordulhat elő zápor, zivatar. A szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 17-23, délután 32-39 fok között várható.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Többfelé valószínű zápor, zivatar, nagyobb számban az ország nyugati és északkeleti területein. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar térségében viharossá is fokozódik a szél. A hajnali 16-24 fokról 25-37 fok közé emelkedik a hőmérséklet, az északnyugati vidékeken mérhetik az alacsonyabb, a délkeleti tájakon a magasabb értékeket.

Vasárnap, augusztus elsején a nap első felében az ország több pontján, második felében néhol fordulhat elő záporeső, zivatar. Helyenként megélénkül a szél. A hőmérséklet hajnalban 12-21, a délutáni órákban 24-33 fok között valószínű, délkeleten lesz melegebb – olvasható az előrejelzésben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!