Ugrás a tartalomra

Folyatódik az árhullám levonulása az északkeleti folyókon

Miskolc TV/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 16. kedd 20:30
A Sajó és a Bodrog már elkezdett apadni, a Tisza pedig várhatóan kedden tetőzik.
Áradás a Sajón - Végh Csaba képgalériája


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, február elején kezdtek áradni a kelet-magyarországi folyók. Az árhullám több gondot is okozott a közlekedésben az elmúlt napokban: a Tiszán átmenetileg több helyen is szünetel a kompátkelés, a Sajó áradása miatt pedig több útszakaszt is le kellett zárni Borsod-Abaúj-Zemplénben. 

Vasárnapi állás szerint nem volt járható a 35-ös főút felől a Kesznyétenre vezető út, így Tiszaújvárosba csak 40 kilométeres kerülővel, a Kiscsécs-Köröm-Bőcs-Sajólád-Muhi-Nagycsécs-Tiszaújváros útvonalon lehet eljutni, és lezárták a 26-os főútról a Sajókazára vezető utat is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője a Miskolc Televízió híradójának elmondta, az árvíz miatti lezárás a 26-os számú főút és Sajókaza közötti szakaszát érintette. 

Fotó: Végh Csaba


- Itt a víz már visszahúzódott, viszont a mélyebb részeken két helyen is körülbelül 30-40 centiméter vastagságú jég miatt tartjuk még fenn a lezárást – mondta Polgár Tamás.

Itt apad, ott tetőzik

Ezen kívül a magas vízállás miatt több kompállomáshoz vezető utat is lezártak, és sok helyen a kompátkelés is szünetel. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Sajó és a Bodrog már elkezdett apadni, a Tisza pedig várhatóan mostanság tetőzik. 


- A tetőzést kedden Tokajnál várjuk, ahol várhatóan magasabb lesz a vízállás 700 centiméternél. A szakembereink 750, 760 cm-es tokaji tetőzésre számítanak a szakemberek ez azt jelenti, hogy bőven meghaladja a másodfokú készültséget, de nem éri majd el a víz a harmad fokot – mondta el Siklós Gabriella szóvivő. 

Újabb árhullám nem várható

Az OVF következő napokban jelentős javulásra számít. Bár az előrejelzések szerint ismét enyhülés érkezik, a meteorológia előrejelzései szerint a hó hirtelen olvadásától azonban nem kell tartani.

Kovács Attila meteorológus


- Akkor lenne gond, hogyha az enyhülés az esővel jönne. Meleg eső egyszerre hullana, vinné el a havat is és a talaj is fagyott lenne és az egész le is folyna, de ilyen nem várható a következő napokban – részletezte a Miskolc Televízió Híradójának Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci meteorológusa. 

A nappali enyhülés a szakember szerint annyit jelent majd, hogy a havas területeken napközben olvadni fog, ami éjjel visszafagy majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!