Ugrás a tartalomra

Folytatódik a Balatoni Bringakör megújítása

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 18. szerda 21:19
A népszerű kerékpáros útvonal megújítása 2019-ben kezdődött, azóta egyre több szakaszon válik biztonságosabbá és komfortosabbá a kerékpározás, a bringások nagy örömére.
Forrás: balatontipp.hu

A Balatoni Bringakör újabb szakaszain zajlanak felújítási munkálatok, melyek ősszel fejeződnek be - írja közleményében az utat üzemeltető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Hangsúlyozzák, a mostani munkák eredményeként  tavalyi évhez képest az idei szezon kezdetére további 40 km-en újult meg a Bringakör.  "Májusig 108 km-en, az év végéig pedig összesen 114 km-en haladhatnak korszerűbb úton, kényelmesebben a bringások a Balaton körül" - teszik hozzá.

A NIF közleménye felidézi, elmúlt években jelentősen megnövekedett a kerékpározást, mint aktív turisztikai formát választók száma, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a saját beruházásukban megvalósuló kerékpáros fejlesztésekre. "Mind közül a leglátványosabb előrehaladást a 205 kilométer hosszú Balatoni Bringakörön tapasztalhatják majd meg a kerékpározók az idei szezonban" - írják.

A Bringakör komplex fejlesztése egyébként 2019 áprilisában kezdődött, melynek célja, hogy a több mint 20 éve kijelölt kerékpáros útvonal felülvizsgálatával, ideális nyomvonal mentén tegyék biztonságossá és komfortossá a közlekedést a biciklis turisták számára.

Forrás: balatontipp.hu

- Jelenleg az útvonal 6,2 kilométeres szakaszán zajlik a kivitelezés. Az év végére így összesen 47,4 km-en újítjuk fel az útvonalat, 51,7 km-en felfestjük a burkolatjeleket és kihelyezzük a tájékoztató- és KRESZ táblákat. A NIF 2019-ben megkezdett fejlesztéseinek eredményeként az év végére mintegy 15,1 kilométeren tekerhetnek a kerékpárosok biztonságosabban, az autós forgalomtól elválasztva az újonnan kiépített kerékpárúton. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a meglévő körtúra lényegesebben komfortosabbá válik - írják. 

A Bringakör kiindulópontja Balatonalmádinál van, de a Budapest-Balaton biciklis útvonal Balatonakarattyán csatlakozik be a balatoni kerékpárkörútra. A NIF hangsúlyozza, a déli part Balatonakarattyától Balatonboglárig tartó fejlesztése tavaly év végén befejeződött.

A munkálatok hatását érezni fogja minden kerékpáros, aki az elmúlt éveket követően idén is vállalkozik a Balaton körbetekerésére. Az északi parton a Bringakört érintő Balatonfűzfő-Aszófő közötti nem építési engedélyköteles fejlesztések tavaly tavasszakl kezdődött szakaszának harmadik ütemében Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Csopak, Balatonfüred és Aszófő belterületén is elvégezték az aszfaltozási munkákat, burkolatjeleket festettek fel és útirányjelző táblákat helyeztek ki.

A beruházások folytatásaként tavaly novemberében megkezdődött Balatonakali, Révfülöp, Ábrahámhegy, Badacsonytördemic és Gyenesdiás lakóutcáinak felújítása. "Balatonakalin a Csárdás utca érintett szakaszát, Révfülöpön a Halász utcát teljes hosszban, Gyenesdiáson az Alsógyenesi településrészen lévő vegyesforgalmú utcát teljesen felújították, felfestették a burkolatjeleket, valamint tájékoztató- és KRESZ táblákat helyeztek ki. Ábrahámhegyen a Park utcán, a Vasút utcán és a Virág utcán, Badacsonytördemicen a Római úton, a Zöldfa utcán és a Debreczenyi Gyula utcán a burkolati hibák kijavítását követően felfestették a burkolatjeleket és kihelyezték a tájékoztató- és KRESZ táblákat is - írja a NIF hozzátéve, hogy ezek a munkák tavasszal lezárultak, aki tehát most indul a tó körüli bringaúton, már itt is megújult szakaszokat talál. 

Hozzátették, az Örvényes és Tihany közötti szakasz átépítése is befejeződött, így az elkészült szakaszokon már korlátozások nélkül lehet kerékpározni.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!