Ugrás a tartalomra

Groove – Miskolc calling: új underground partysorozat indul Miskolcon. Kövessetek minket a miskolci underground zenei életbe (6. rész)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 20:30
„Olyan ritmusok fognak végiglüktetni az éjeken, amiben az is elveszhet, aki most ismerkedik csak a stílussal. Ez az, amit mi szeretnénk átadni, és egyként mozdulni minden dobleütésre, mindenkivel” – vallják a november 15-én induló új, miskolci underground partysorozat szervezői. A Rezidenciáról ismert totpetivel, 7mirrorral és Squell-lel beszélgettünk a Groove-ról.

Groove – Miskolc Calling néven új elektronikus underground bulisorozat indul a borsodi megyeszékhelyen. (Az esemény Facebook-oldalát csütörtökön délelőtt élesítették – a szerk.) Hiánypótló?
Igen is, meg nem is. Mi inkább paletta-bővítésnek neveznénk a már meglévő színskálát, ugyanis zeneileg leginkább egy olyan vonalat fogunk hozni, ami a helyi elektronikus underground szcénában perpill kevésbé van jelen. Nem a már jól működő és minőségi rendezvénysorozatok konkurenciája akarunk lenni, hanem odafigyelve arra, hogy ne keresztezzük egymást sem dátumban, sem helyszínben, sem fellépőkben, és zeneileg sem, egy újabb alternatívát akarunk nyújtani az igényes zenére vágyó közönségnek. Azt az elvet valljuk, hogy minél több igényes elektronikus zenei kezdeményezés van, annál nagyobb teret nyerhet magának a műfaj, ezáltal a közönség is egyre bővül, ami egy nagyon pozitív fejlődés, hiszen felrázzuk a miskolci éjszakai életet. Egyik kedves ismerősünk zenei blogjának nevét idézve: „A zene az kell, mert körülölel” - nagy igazság!

A beharangozóban azt írtátok, hogy „a hasonló című filmből” merítettétek a koncepciót – aki esetleg nem látta volta a Groove (Trend) című filmet, hogyan történik ez a fajta közösségépítés? Mit szeretnétek közvetíteni a közönségetek számára?
A film arról szól, hogy San Franciscoban egy gyártelepen partyt szerveznek a fiatalok maguknak, mindenféle megkötések nélkül, pont úgy, ahogy ők szeretik. Egészen egyszerűen, amint besötétedik, a DJ beáll a pultba és indulhat a buli reggelig, az emberek pedig élvezik, mert a sajátjuknak tekintik. Az összetartás érzése az, amit elsősorban közvetíteni akarunk; hiszen csak úgy lehet valamit felépíteni, ha ahhoz megvan a kollektív akarat. Ugyanúgy kell hozzá a bulizó közönség, mint a szervezők vagy a fellépők. Szimbiózisba kell lépnie minden elemnek, egyik sem létezhet a másik nélkül. Ennek felismerése kell minden oldalról ahhoz, hogy egymást segítve valami olyat hozhassunk létre, amiből korán reggel úgy megyünk haza, hogy közben már várjuk a következő felvonást.

Squell (balra, Ötvös Krisztián), totpeti (Tóth Péter), 7mirror (Földi Olavi)

Hogyan néz ki a line up? Kik alkotják a Groove csapatát? Állandó a felállás?
A Rezidencia csapata találta ki a Groove-ot, ezért a szervezői felállás tulajdonképp maga a Rezidencia team: Tóth Péter (totpeti), Földi Olavi (7mirror) és Ötvös Krisztián (Squell). A debütáló est line up-ja még egyeztetés alatt áll, de az alaptagok jelenléte, így vagy úgy, szinte garantált.

Milyen zenei stílust képviseltek, illetve mennyire lesztek rugalmasak a vendégelőadók kiválasztásánál?
A house és annak különböző rétegei, alműfajai kapják a főszerepet, a mélyebb indulástól a pörgős groove-okkal teli tech house-ig – ilyen ívet fognak kapni az esték. Nagyon-nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy kizárólag igényes, minőségi darabok csendüljenek fel és, hogy folyamatosan megújult, új szettekkel lephessük meg a közönséget. Ennek tükrében természetesen a vendégszereplőinket is úgy fogjuk kiválasztani, hogy illeszkedjenek a megálmodott világba, amit mi képviselünk. Mivel kifejezett célunk minél több lehetőséget biztosítani a már a Rezidenciában is fellépett, helyi tehetségeknek, így minden este lesz legalább egy vendég, de az ismertebb fellépők invitálásától sem zárkózunk el. Tehát pont ezért a line up abszolút flexibilis. Színes estéket szeretnénk, meglepetéseket és folyamatos megújulást a programjainkban.

Ki a célközönség, kiket vártok az estjeitekre? A Rezidencia közönsége szépen fejlődött az elmúlt időszakban, de rajtuk kívül sikerülhet új embereket is megszólítani?
A célközönség számunkra nemtől, kortól teljesen független. Nincs túl sok alternatíva jelenleg a fiataloknak, hiszen havi 1-2 bulitól eltekintve szinte mindenhol ugyanazt kapják, ami valljuk be, nem elég és beszürkül az éjszakai élet. Abszolút mindenkire számítunk, aki a house hangzásvilágában otthonra lel, és szeretne tagja lenni egy olyan társaságnak, ahol a minőségi elektronikus zene áll a középpontban. Ha valaki végig táncol velünk egy éjszakát mosolyogva, akkor biztosan ott a helye, szeretettel fogadjuk, hozzánk tartozik.

Vizuál, hangtechnika – technikai dolgokban mennyire álltok készen egy ilyen programsorozatra?
A helyszín a „Piros” lesz, ami az elmúlt időszakban hatalmas minőségi átalakuláson ment át. Lecsekkoltuk, és tetszik, amit láttunk, szép, igényes, remek kiszolgálással és sok pozitív változással. A már ott meglévő felszerelésen kívül a rendezvényeinkre természetesen mindig viszünk magunkkal majd valami kis extrát, gondolok itt fényekre, dekorra, vizuál elemekre, úgymond visszük a Groove-ot. Folyamatos a felkészülés, tervezgetések, hangpróbák, sokat dolgozunk azon, hogy minden klappoljon. Szeretnénk azt hozni, amit az igényes közönségünk is elvár tőlünk: kihozni lehetőségeinkből a maximumot.

Mit várhatunk tehát, milyen lesz a Groove-érzés?
Az underground eleve egy életérzés, egyfajta lázadás, a kommersz világ és a felszínesség ellen. Minden egyes ilyen buli egy olyan zenei kiszakadás a hétköznapokból, amire nagyon is szükség van. Olyan ritmusok fognak végiglüktetni az éjjelen, amiben az is elveszhet, aki most ismerkedik csak a stílussal. Ez az, amit mi szeretnénk átadni, és egyként mozdulni minden dobleütésre, mindenkivel, aki megtisztel minket a jelenlétével. Miskolc Calling!

További hírek

Olvasnivaló