Ugrás a tartalomra

„Ha nincs kompenzáció, annak a miskolciak lesznek a vesztesei”

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 05. péntek 09:13
Több mint egytucat döntéskérő indítvány kapcsán kérte ki a városi közgyűlés tagjainak véleményét Veres Pál polgármester. A legfajsúlyosabb téma a 2021-es költségvetés volt.

A veszélyhelyzet miatt ismét online térben konzultált a városvezető Miskolc közgyűlésének képviselőivel. Mint ismert, a kormány által életbe léptetett rendkívüli jogrend az önkormányzat működésében is változásokat hozott. A jogszabály alapján a közgyűlés feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, aki az intézmények megszüntetésén, átszervezésén, illetve ellátási körzeteinek módosításán kívül minden egyéb ügyben hozhat döntést, akár közgyűlési rendeletet is alkothat. Veres Pál polgármester azonban úgy döntött, hogy a közgyűlési témákról online konzultáción egyeztet az önkormányzati képviselőkkel, döntéseit pedig a többség véleményét figyelembe véve hozza meg.

Fotó: Juhász Ákos

A csütörtöki konzultáció legfontosabb témája a 2021-es költségvetés volt. A város vezetője kiemelte, a jelenleg rendelkezésre álló forrásokat számba véve ez egy felelősséggel összeállított büdzsé. A mostani állapotot tükrözi, de van arra remény, hogy a forrásoldal nőni fog az áprilisra ígért kormányzati kompenzációs összeggel. Erről többször egyeztetett már a polgármester a minisztériumokkal, a tárgyalások pedig folytatódnak. Amennyiben a kormány részéről pozitív döntés születik – mutatott rá Veres Pál –, úgy az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslatokra is lesz pénz; ezeket is beemelik a költségvetésbe, ha a többletforrások rendelkezésre állnak majd.

A működés és a stabilitás megőrzése, a hatékony és észszerű gazdálkodás fenntartása a cél – hangsúlyozta Szilágyi Kornél, a Gazdálkodási Főosztály vezetője. A „rendkívül feszes” tervezet főösszege meghaladja a 38,6 milliárd forintot. Sorolta a negatív hatásokat: a világjárvány miatti védekezési hozzájárulások, a kormányzati megvonások milliárdokat vittek el, és azt még nem is látni egyelőre, milyen zuhanás lesz a cégek nettó árbevételében.

Városüzemeltetési működési feladatokra 5,3 milliárd forintot szánnak idén, a szociális ágazat 5,2 milliárdot kaphat, megemelt összeggel folytatódik a Salkaházi program, az oktatást 5,4 milliárddal támogatja a város, a kulturális, közművelődési és művészeti feladatokra 3,9 milliárd forint szerepel a büdzsében. Továbbra is jelentős források állnak rendelkezésre a közbiztonsággal kapcsolatos feladatok támogatására, a rendészet közel 675 millió forintból gazdálkodhat.

Borkúti László (Velünk a Város) önkormányzati képviselő, közművelődési és turisztikai tanácsnok hozzátette, a kormányzati kompenzáció segíthet a nehéz helyzetbe került szimfonikusoknak és kulturális központnak is. A színház, a múzeum és a könyvtár „rendben van”, hangsúlyozta.

Az ellenzéki frakcióvezetők a rendészet és a kulturális élet miatt adtak hangot aggodalmuknak. Nagy Ákos és Molnár Péter azonban reményét fejezte ki, hogy a kormányzati kompenzáció által év közben tudják majd módosítani a költségvetést, és ezekre az ágazatokra is több jut.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) felhívta a figyelmet, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem szűnt meg a körzeti rendészet, csak átalakult: négy körzetet alakítottak ki a korábbi tucatnyi helyett, ezzel is növelve a hatékonyságot.

– Azt várná mindenki, hogy a kormány segít, hiszen ezermilliárdos hiteleket vesz fel, amiből támogathatná az önkormányzatokat is, de inkább megszorításokkal sújtja őket – ezt már a Velünk a Város frakcióvezetője mondta. Simon Gábor emlékeztetett, a tavalyi évhez hasonlóan idén is mintegy 3,6 milliárdot von el Miskolctól a kormányzat.

– Ha nincs kompenzáció, annak a miskolciak lesznek a vesztesei. Jogos elvárás véleményünk szerint, hogy az állam az elvett pénzeket kompenzálja – hangoztatta.

További hírek

Olvasnivaló