Ugrás a tartalomra

Helyreállítaná hazánk és az unió kapcsolatát Róna Péter

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. április 18. csütörtök 19:33
A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője országjárásának második állomásán beszélt arról, milyen tervekkel indul el Brüsszelbe, amennyiben júniusban a magyar választók bizalmat szavaznak neki.

róna péter ep listavezető jobbik city hotel  gyöngyösi márton
Gyöngyösi Márton és Róna Péter. Fotó: Mocsári László

Merre tovább, Magyarország? - címmel tartott vitaestet Róna Péter közgazdász, a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője csütörtökön Miskolcon. Az esemény második állomása volt a szakember országjárásának.

Az eseményen Róna Péter Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik elnökével és európai parlamenti képviselőjével, valamint a megjelent miskolciakkal beszélgetett aktuális témákról. Róna Péter elmondta, teljesen konkrét terve van arra, mit szeretne megvalósítani Brüsszelben, abban az esetben, ha a június 9-ei választáson felhatalmazást kap a magyar választópolgároktól.

– Szeretném kiharcolni azt, hogy az Európai Uniós pénzek közvetlenül kerüljenek az önkormányzatokhoz, kutatóintézetekhez, oktatási intézményekhez, civil szervezetekhez. Erre véleményem szerint azért van szükség, mert ahhoz, hogy változást érjünk el az önkormányzatoknak, de felsorolt szervezeteknek, intézményeknek is a kormánytól független finanszírozásra van szükségük. Éppen ezért egy olyan rendszert szeretnék kidolgozni az Európai Unió számára, amely lehetővé teszi, hogy a helyhatóságok közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra – hangsúlyozta a közgazdászprofesszor.

róna péter ep listavezető jobbik city hotel
Fotók: Mocsári László

Kiemelte, mindenképpen szükséges, hogy a magyarok európai béreket keressenek itthon. „Az európai átlagbért nem nyugaton kell a magyaroknak megkeresniük, hanem a hazájukban. A magyar bérek folyamatos fejlesztése nemzeti minimum kell, hogy legyen, ezért is dolgozni szeretnék – mondta el Róna Péter, aki kritizálta a kormányt azért, hogy a magyar emberek életszínvonalának emelése helyett vendégmunkásokkal kívánja megoldani az országban egyre súlyosabbá váló munkaerőhiányt.

Róna leszögezte, EP-listavezetőként kiemelten fontosnak tartja hangoztatni, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van, az onnan való kiesés pedig a gyermekeink és unokáink jövőjét veszélyeztetné, ez ugyanis egyet jelentene a keleti betagozódással.

róna péter ep listavezető jobbik city hotel

– Viszont jelenleg nagyon rossz állapotban van hazánk reputációja az EU.-ban, és az európai országokban. Amennyiben lehetőséget kapok a választóktól, én azon leszek, hogy kiküszöböljem ezt a csorbát és helyreállítsam hazánk jó hírnevét – mondta el Róna Péter, aki kiemelte azt is, amennyiben júniusban kijut az Európa Parlamentbe, az Európai Néppártba, tehát a kereszténydemokrata tömörülés soraiba szeretne beülni, velük kíván együttműködni abban, hogy kialakuljon egy civilizált, normális, emberszerű párbeszéd hazánk és az unió között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!