Ugrás a tartalomra

A hideg, szeles idő sem ijesztette el a bicajosokat a teljesítménytúrától

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. szeptember 23. péntek 18:06
A rossz idő ellenére is nagy sikerrel zajlott le múlt vasárnap a huszonnegyedik Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra.

A Zöld Kapcsolat Egyesület által szervezett sportprogramon a hagyományoknak megfelelően idén is négy távon – 30, 50, 80, 115 kilométeren – lehetett indulni. Orosz Emese a rendezvény szervezője lapunknak elmondta, bár kicsit tartottak tőle, de a nevezők többségét még a szombati esőzés és a vasárnap reggeli hideg, szeles, kifejezetten kellemetlen időjárás sem tartotta vissza attól, hogy kerékpárjával útnak induljon a Bükkbe.

- Összesen 169-en neveztek a versenyre, ami egy nagyon szép szám. Ebből 140-en, harminc nő és 110 férfi el is indult az általa választott távon. A legnépszerűbb táv az ötven kilométeres volt, ezen hatvanheten indultak, harminc kilométeren pedig harminchárman. A nyolcvan kilométeres tekerést huszonhárman, a leghosszabb és legnagyobb szintemelkedéssel járó száztizenöt kilométert pedig húszan teljesítették – részletezte Orosz Emese, aki érdekességként hozzátette: 115 kilométeren most először indult el női túrázó.

Idén is az ország minden tájáról, összesen negyvenegy településről érkeztek nevezések. Miskolcról ötvenheten, Budapestről 13-an jelentkeztek, a legtávolabbról érkező túrázó pedig Balatonfüredről érkezett. Még mindig a számoknál maradva, a nevezők életkora is vegyes volt. A legidősebb túrázó 1950-ben látta meg a napvilágot, azaz idén 72 éves, míg a legfiatalabb 2014-ben született, vagyis ő még csak idén ünnepli a nyolcadik születésnapját.

És még egy érdekes adat: arra már utaltunk, hogy idén nem igazán kedvezett az időjárás a kerékpáros teljesítménytúrának. Hogy mennyire nem, azt az alábbi két adat jól mutatja: vasárnap, amikor a legmelegebb volt, akkor is csak 17.5 fokot mértek, Szentlélek mellett (amit a nyolcvanas és a száztizenötös kör is érintett) viszont ekkor is csak 5 fok volt. Elkélt tehát a hosszúszárú öltözet, dacára annak, hogy az elmúlt években még a rövid ujjú és szárú mez is bőven elég volt.

A Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra több mint két évtizedes múlttal rendelkezik. A programot eleinte a Vörösmarty Művelődési Ház Természetjáró szakosztálya szervezte meg, de több mint tíz éve már, hogy a Zöld Kapcsolat Egyesület átvette ezt a feladatot. Hosszú ideig évente egyszer, ősszel volt kerékpáros teljesítménytúra a Bükkben, tavaly azonban a szervezők a program népszerűségére való tekintettel úgy döntöttek: évente kettő, egy tavaszi és egy őszi alkalmat is meghirdetnek.

(Címlapképünk a 2021-es őszi Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrán készült. Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!