Ugrás a tartalomra

A híveknek szükségük van a személyes jelenlétre

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. február 14. vasárnap 17:54
Tapasztalatait osztotta meg velünk a pandémia hatásairól a Szent Imre-templom plébánosa, Berkes László. Az Istenben való hit és a jövőbe vetett remény is erőt ad az embereknek, hogy lehetőleg sérülésmentesen éljék túl ezt az időszakot.

Az ember az otthonát úgy alakítja ki, hogy szeressen ott lenni. De ha túl sok időt kell eltölteni egy helyben, bárki megunhatja ezt az életet. – Szükségünk van változatosságra és személyes találkozásokra is. Éppen így van szükségünk arra, hogy jelen legyünk a templomban, mikor a misét hallgatjuk, igényünk van arra, hogy a megszokott módon vehessünk részt a liturgiában – mondta Berkes László, a Szent Imre-templom plébánosa. Egy online közvetítés csak a helyettesítése lehet az élőnek. – Úgy tűnik, hogy a technika eszközei, a telefon és az internet egy idő után kevésnek bizonyul a léleknek. Valamilyen módon mindenki keresi a lehetőséget, hogy felvegye a kapcsolatot a szeretteivel, az ismerőseivel.

Mindenki várja a járvány végét, abban reménykedik, hogy ha jön a jobb idő, akkor ez el is jön. – A mostani időszakban könnyebbség a tavaszihoz képest az, hogy nyitva maradtak az általános iskolák és a templomok. A járványhelyzet tisztázza az emberek szándékát: azért jönnek el a misére, hogy kapcsolatba kerüljenek a Jóistennel, hallgassák a szentírást, énekelhessenek, vagyis feltöltődjenek. A pandémia miatt sokan óvatosak, betartják a szabályokat, döntő többségük tudatosan. Végső soron gyűjthetünk új tapasztalatokat a pandémia miatt, de sajnos érzelemsivárrá is teszi az embert – mondta az atya.

További hírek

Olvasnivaló