Ugrás a tartalomra

Irodalom a kertben egy kislány vallomásával és szerelmes versekkel

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 24. szombat 20:34
Két erdélyi származású, József Attila-díjas költő kötetét mutatták be pénteken az Irodalom a kertben programsorozatban. Böszörményi Zoltán Sóvárgás című kisregényében egy édesanyja után sóvárgó kislány vallomásáról olvashatunk, Varga Melinda Kifordított ég kötetében pedig válogatott és új szerelmes verseket írt.
Forrás: facebook.com

Az Irodalom a kertben programsorozatot a Herman Ottó Múzeum a Múzsák Kertje Alapítvánnyal közösen csaknem másfél éve indította. Ötletgazdája, Kégl Ildikó kortárs magyar vagy a Kárpát-medencében élő írókat és költőket hív meg kéthetente a beszélgetésekre. 

– Egy igencsak jelentékeny produktuma a magyar irodalomnak például a Sóvárgás című kisregény. Egy országos kötetbemutató első állomásának adhatott otthont Miskolc.

Böszörményi Zoltán aradi származású, József Attila-díjas költő, az Irodalmi jelen független folyóirat főszerkesztője, harmadik alkalommal látogatott Miskolcra. Sóvárgás című kötete 2019-ben jelent meg először magyarul, majd német, angol, román és francia nyelvre is lefordították. A kisregény egy új, kelet-közép európai társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, amely akár az egész régió tragédiája is lehet.

– Romániában körülbelül kettőszázötvenezer gyermek marad egyedül, egyik vagy másik szülője külföldre megy dolgozni és a gyermekek otthon maradnak vagy a nagyszülőkkel, vagy a nagybácsikkal és hiányzik nekik a szülő – mondta az író, aki a kötetet valós történet alapján írta. 

Egy olyan édesanyja után sóvárgó kislány vallomása ez, aki halálra éhezteti magát. A mű szerzője szerint a téma egy figyelmeztetés arra, hogy a szülő és gyermek érzelmi kötelékének szétszakítása a lelket és a társadalmat is szétzilálhatja. 

Varga Melinda, szintén József Attila-díjas költő verseskönyve is az érzelmi világot célozza meg. 

– Először lépek fel közönség előtt ezzel a kötetemmel, amiben válogatott és új versek vannak. Azért érdemes ezt kézbe venni, mert a szerelem egy örök téma, és amely bárkit meg tud találni.

A szeptemberi Irodalom a kertben programsorozat vendége ismét Varga Melinda lesz. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!