Ugrás a tartalomra

Ismét van tornacsarnoka az Avasinak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 08. péntek 22:25
A beruházás csaknem 380 millió forintos kormányzati támogatás segítségével valósult meg.
Hétfőtől újra benépesül az Avasi tornacsarnoka. Fotó: Parai Roland

 
Ünnepélyes keretek között adták át pénteken az Avasi Gimnázium teljesen felújított tornacsarnokát, így három év után hétfőtől ismét az intézmény falain belül tudják megoldani a testnevelésórákat. 

Az eseményen előbb Miklós Tamás igazgató szólt, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki segítségükre sietett. „Tornacsarnokunk segítségével és kiváló sportpedagógusaink hozzáadott értékével a sport területén is jeleskedtünk. Eredményeink magunkért beszélnek több sportágban, így a röplabda, kosárlabda, az atlétika és a torna szakágakban – indokolta, hogy miért volt szükség arra, hogy mielőbb használatba vehessék a létesítményt. 

Miklós Tamás, László István, Csöbör Katalin, Maruzsa Zoltán és Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese vágta át a nemzeti színű szalagot.

Problémás volt

Az Avasi Gimnázium tornacsarnoka 1985-ben készült el. Nem sokkal az átadást követően már statikai problémák merültek fel, ezért korrekciós helyreállítást végeztek 1988 szeptembere és 1989 júliusa között, a hibákat azonban csak részben korrigálták. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, három évvel ezelőtt, 2018 októberében egy lehajtható kosárpalánk felszerelése közben derült ki, hogy a tetőszerkezet életveszélyes. A szakértői vélemények tükrében a Miskolci Tankerületi Központ a létesítmény átmeneti bezárása mellett döntött. László István tankerületi vezető úgy fogalmazott, a csarnok újbóli használhatóvá tétele rendkívül komplex feladat volt. 

- Több szakember dolgozott együtt hónapokon át annak érdekében, hogy a megroggyant tető megmentésére megoldást találjanak, de végül kiderült, ez nem lehetséges. Ezt követően azonnal elkezdődött az új tető tervezése, ez a munka több mint hétmillió forintba került, amit a tankerület saját forrásból biztosított. Amikor viszont kiderült, hogy az új szerkezet elkészítése több százmillió forintot emészt fel akkor segítséget kellett kérjünk, hiszen ezt már nem tudtuk finanszírozni – mondta. 

A Klebersberg Központot és Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt is kérték: segítsen megoldani az Avasiban kialakult nehéz helyzetet. A politikus az átadáson úgy fogalmazott, első pillanattól kiemelten foglalkozott az üggyel. „Korábban úgy fogalmaztam, az avasi városrész, a gimnazisták, a környékbeli lakók nem maradhatnak tornacsarnok nélkül, ezért hosszú ideig lobbiztam azért, hogy a beruházáshoz szükséges 380 millió forint rendelkezésre álljon. Nagy öröm számomra, hogy sikerrel jártunk, és hétfőtől egy szép és biztonságos létesítményben folytatódhat az avasis sportélet” – hangsúlyozta. 

Az Avasi Gimnázium főhomlokzata. Fotó: Parai Roland

Nem volt kérdés

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kijelentette, sem számára, sem a kormány számára nem volt kérdés, hogy segíteni kell a nagy múltú Avasi Gimnáziumon. „Egy életveszélyes, használaton kívüli tornacsarnok a lehető legrosszabb, hiszen bár elvileg van, gyakorlatilag még sincs. A tervezés és az építkezés idején bizonyára nagy nehézséget jelentett a pedagógusoknak és a diákoknak a mindennapos testnevelés megoldása. Éppen ezért kezeltük prioritásként, hogy mielőbb elkészülhessen az új tornacsarnok” – jelentette ki az államtitkár, aki köszönetet mondott az elmúlt években tanúsított türelemért az intézmény közösségének. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!