Ugrás a tartalomra

Itt a vége, lebontják az ITC-székházat

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. augusztus 12. csütörtök 09:02
Az épületet 2018-ban még a kormánynegyed központi tömbjének szánták, 2020-ban azonban a Miskolc TV kérdésére ismerte el a kormányhivatal: a bejelentett felújítás elmarad.
Az ITC székház 2019-ben. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos


Lebontják a miskolci ITC-székházat, a munkálatokra kétmilliárd forintot biztosít a kormányzat. Az egykori pártház bontásáról Alakszai Zoltán a megyei kormányhivatal vezetője Csöbör Katalinnal, a térség Fideszes országgyűlési képviselőjével együtt sajtótájékoztatón számolt be szerdán délelőtt, ahová azonban nem hívták meg a városi televízió és a minap.hu munkatársait.

A kormánymegbízott Facebook-posztjában úgy fogalmaz, az ITC-székház területét rövidesen ismét a miskolci polgárok vehetik birtokba: "kezdeményezésünkre döntés született a felújításra alkalmatlan, rossz műszaki állapotú, évek óta nagyrészt üresen álló ingatlan bontásáról, a helyén pedig közösségi parkot hoznának létre" -áll a posztban.

A bontáshoz és a parkfejlesztéshez a kormány biztosítja a forrást, a tervezést és a városvezetéssel már korábban megkezdett egyeztetéseket folytatják, a beruházás részleteiről pedig Miskolc közvéleményét folyamatosan tájékoztatni fogják – teszi hozzá.
 
Funkció nélkül

Az ITC-ként ismert épületet 1978-ra építették fel Dósa Károly tervei alapján az egykori Mindszent település és Miskolc határán. A komplexum a szocializmus idején az MSZMP pártszékházaként funkcionált, az előtte álló közteret pedig a kilencvenes évekig nem Mindszent-térnek, hanem a Magyar-szovjet barátság terének nevezték. Persze, így nem sokan hívták: a városi közbeszédben csak „Szentháromság-térként” említették, utalva arra, hogy a teret három oldalról a Mindszenti templom, az MSZMP és a SZOT-székháza fogta közre.

A rendszerváltoztatás után az épületnek hosszú ideig keresték a funkcióját, több célra is megpróbálták hasznosítani: évekig a Miskolci Bölcsész Egyesület használta, fodrász, kínai étterem, bank is működött benne, állítólag még az is felmerült, hogy a városi televízió is ide költözhetne (tudjuk, végül nem így lett: a VTV az avasi indulás után hosszú ideig a Dózsa György utcán,  2006 óta pedig a Kis-Hunyad utcán működik -  a szerző). Körülbelül húsz éven át konferencia-központként működött, és különféle rendezvényeknek adott otthont. Felsőbb emeletein pedig helyi vállalkozások működtek, köztük helyi rádiók, sőt televíziók is. 

A tervek elkészültek, így nézett volna ki kormánynegyedként...

A "majdnem kormánynegyed"

A megyei önkormányzat kezelésében lévő épület a 2010-es évektől szinte teljesen üresen állt, kizárólag rendezvényeket tartottak a földszinten, és azt is csak alkalomszerűen. Ma mindössze hetvenen dolgoznak benne. Ezért is robbant bombaként a hír 2018-ban, hogy kormánynegyed épülne a Mindszent-térre, és ennek részeként az ITC is megújulna. Mindezt Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be mint ahogyan azt is, hogy az anyagi forrást, vagyis a mintegy négymilliárd forintot a megyei kormányhivatalnak a kormányzat biztosítja. A terv az volt, hogy kormányzati negyedet alakítanak itt ki, a Miskolci Járási Hivatal valamennyi egysége ide költözik, így az ügyfelek a modern infrastrukturális háttérrel rendelkező épületben intézhették volna ügyeiket.

... meg így.


A tervek is elkészültek, azokat a helyi és az országos sajtó is bemutatta. Hiába, végül fiókban maradtak. 2020 januárjában már arról számoltunk be, hogy a felújítás elmarad. Akkor a Miskolc Televízió megkeresésére a kormányhivatal így reagált: Az ITC Székház 2017 óta a Magyar Állam tulajdonában és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében lévő épület. A központi és a területi közigazgatásban - a bürokráciacsökkentés jegyében - megvalósuló szervezeti átalakítások és az épület újjáépítéséhez kapcsolódó kivitelezési költségek jelenleg nem teszik indokolttá a létesítmény új Közigazgatási Központtá alakítását.”

Programok

Jelenleg nincsenek programok!