Ugrás a tartalomra

Jelenleg nem annyira tündéri ez a kert a vár mellett

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 14. vasárnap 08:37
Sokaknak fáj, mások nem értik, mi történik, és a közösségi oldalon találgatják, mi lesz a Tündérkert sorsa. Miért nem nyitott ki az idén, miért elhanyagolt? Ez számunkra is kérdés, hiszen a bérlőnek – változatlan feltételekkel – 2026-ig élő szerződése van a várossal. Csütörtökön ismét egyeztettek a témában az érintettek.
Júliusi állapotok a Tündérkertben. | Fotók: Horváth Csongor

Az ország minden részéből, tízezrek jártak a csodájára, de ma már a nyomait sem látni a korábbi nyüzsgő életnek a Tündérkertben. A legnagyobb közösségi oldalon időnként fel-feltűnnek fotók az egykor szebb napokat látott sétányokról, virágoskertekről - az egykor csodás környezetre rá sem lehet ismerni. Miközben a most is hatályban lévő bérleti szerződés tartalmazza: a bérlő saját költségére és kockázatára üzemelteti, fenntartja és karban is tartja a területet.

- Bár a szerződés nem részletezi, de például a fűnyírás, a gaz eltávolítása, a terület rendben tartása minden bizonnyal ide sorolható – ezt Prokaj Tamás, a Miskolc Holding Zrt. Ingatlanértékesítési Igazgatóságának üzleti ingatlanhasznosítási vezetője ismertette.
Néhány hónappal ezelőtt is arról írtunk, hogy a bérlő szeretne további attrakciókat a Tündérkertben – de korábban jelezte az önkormányzat felé, megvásárolná a területet. Az város ettől nem zárkózott el, sőt elindította az ehhez szükséges folyamatokat. Ezt követően, 2020 novemberében született egy közgyűlési határozat az ingatlan hasznosításáról, elidegenítéséről, és ezzel a feladattal a holdingot bízta meg a testület.

Érdemes tudni, hogy a mostani bérlő, a La Crema Kft. 5 évre elővásárlási jogot kapott, az önkormányzat pedig vállalta, hogy felméri a kert értékesítési lehetőségeit, és megvizsgálták, hogy az eladás mennyiben befolyásolja a közelben található Tavi-forrás működését, ami ivóvízzel látja el Miskolc egy részét. A város saját forrásból elkészíttette a tanulmányt, amiben az újabb geofizikai mérések alátámasztották: a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása - erről azonban egy további modellezés elkészítését követően a vízügyi hatóság dönt majd, addig - a jogszabály szerint - nem értékesíthető a terület.

A városvezetés egyértelmű szándéka tehát, hogy a Tündérkert működjön, fejlődjön. Ennek most sem lenne akadálya az érvényben lévő bérleti szerződés alapján, de úgy tűnik, a bérlő másképp gondolja. Veres Pál polgármester és Ignácz Dávid jegyző folyamatosan egyeztet a vízügyi hatóság szakembereivel, igyekeznek az előírásoknak megfelelően minden adatot, minden plusz információt begyűjteni, átadni a hatóság számára. A cél ugyanis az, hogy Miskolc egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója a városban maradjon, hogy fogadhassa a miskolciakat és turistákat egyaránt. Legutóbb csütörtökön volt ilyen egyeztetés a város vezetője, Alakszai Zoltán kormánymegbízott, a vízügyi hatóság és a katasztrófavédelem szakemberei, valamint a terület bérlője között.
- Fontos ugyanis, hogy a terület - a törvények, a hatósági szabályozások figyelembevételével - továbbfejleszthető legyen - hangsúlyozza Veres Pál.

Megtudtuk a polgármestertől, hogy a város felajánlotta a bérlőnek azt is, hogy a jelenlegi szerződés lejártát követően még 15 évre bérelheti a területet, de ezzel a lehetőséggel nem élt. Fontos megjegyezni, a Tündérkert üzemeltetőjének ma is élő bérleti szerződése van a várossal, ugyanazokkal a feltételekkel, amelyekkel korábban üzemeltette a területet.

- Tehát a város nem tett olyat, ami a Tündérkert működését befolyásolta, akadályozta volna. Sőt a város nem kevés energiát és pénzt áldozott arra, hogy a kialakult helyzetre megoldást találjon - húzta alá a polgármester.

További hírek

Olvasnivaló