Ugrás a tartalomra

Karácsony Gergely Miskolcon: „a lopott vagyon visszajár”

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 22. csütörtök 15:12
Ha feláll a kormánya, megduplázzák a családi pótlékot a ciklus végére, hogy ezzel felszámolják a gyermekszegénységet. És bevezetnének egy szociális minimumot, senki nem kereshet 100 ezer forintnál kevesebbet – jelentette be Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd és az LMP által támogatott miniszterelnök-jelölt pénteken Miskolcon.
Fotógaléria: Mocsári László

Szociális programjának néhány részletét is elárulta Karácsony Gergely országjárásának miskolci állomásán, az Erzsébet téren, Kossuth Lajos szobra előtt, ahol több százan gyűltek össze a hőség ellenére.

Családi pótlék, szociális minimum

A társadalmi egyenlőtlenségek „tompítására” és felszámolására két programot indítana el a miniszterelnök-jelölt. Kormányra kerülve felszámolná a gyermekszegénységet, ez elsődleges feladat. Ez a cél, az eszköz pedig: megduplázná a ciklusa végére a lassan 14 éve nem emelt családi pótlékot. És mivel ma a magyarok harmada 100 ezer forintnál kevesebb pénzből próbál megélni havonta, ezért bevezetne egy szociális minimumot, ami megegyezik a mindenkori létminimummal. – Senki nem kaphat 100 ezer forintnál kevesebbet, legyen szó nyugdíjasról, munkanélküliről, gyerekét egyedül nevelő édesanyáról – mondta, hozzátéve: „a lopott vagyon visszajár”, kell elszámoltatás, és az ebből származó jóvátétel fedezi ezt. És bevezetnének egy olyan adófajtát, ami az 500 millió forint fölötti vagyonnal rendelkezőket terhelné.

Jóvátétel

Ehhez kapcsolódva nagyon sürgős feladatnak nevezte a miniszterelnök-jelölt, hogy jóvá kell tenni a kormány bűneit, a válság- és járványkezelés összes hibáját, és „meg kell gyógyítani azt a társadalmat, amelynek az Orbán-rendszer sebeiből még nem sikerült kigyógyulnia”. Gonosznak nevezte a mostani kormányt és annak politikáját, csak a saját érdekeiket, a felső 1 százalék érdekeit nézik, és magukra hagyják a többi 99 százalékot. Véleménye szerint a járvány idején rákényszerítették a magyarokra azokat a Sinopharm vakcinákat, amiket sehol nem alkalmaztak a 60 évnél idősebb korosztályban – ezért követeli, hogy minden, 60 évnél idősebb ember, aki ilyen oltást kapott, azonnal kapjon egy harmadikat, de más oltóanyagból. Továbbá: a Fidesz kérjen bocsánatot mindenkitől, aki elmondta, hogy ez nem jó út, de követeli, hogy azt is mondják meg, ki volt ezért felelős.

Trónfosztás

– Itt, Kossuth szobránál és közel Szemere Bertalan sírhelyéhez, ki kell, hogy mondjuk – folytatta Karácsony Gergely –: 2022-ben Magyarországon újabb trónfosztásra van szükség, és nem arra, hogy valaki más üljön a trónra, hanem arra, hogy kivezessük a trónt a magyar politikából; hogy soha többé ne gondolja senki azt, hogy a mi szavazatunkkal uralkodhat rajtunk.

Kifejtette, egy olyan országot szeretne építeni, amely mindannyiunk közös otthona. – Nincs fideszes és ellenzéki, nincs budapesti és vidéki; és nincs kormánypárti és ellenzéki település: egy közös hazánk van. Az a tét, hogy egyesíteni tudjuk-e a szétlopott és megosztott országot. Mi nemcsak kormányváltást akarunk, hanem azt, hogy a nép uralkodjon.

Fotógaléria: Mocsári László

„Nem mehet így tovább”

Simon Gábor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I-es választókörzet országgyűlési képviselőjelöltje az előválasztáson, az MSZP és a Párbeszéd támogatásával indul.

– Minden józanul gondolkodó ember tudja, érzi a saját bőrén, hogy szükség van a kormányváltásra – emelte ki, majd megindokolta, miért méreti meg magát. – Az első alapos okom: a kormányváltást személyes jogi, ügyvédi és képviselői tapasztalataimmal segíteni tudom. De fontosabb, hogy hiszek Karácsony Gergelyben, ő lesz az az ember, aki 10 év széthúzás és megosztottság után újra egyesíteni tudja a nemzetet.

Önkormányzati képviselőként, frakcióvezetőként azt látja, hogy a kormány az önkormányzatokat megpróbálja ellehetetleníteni, sőt tönkre tenni, a pénzét elvonni. – Ez egyszerűen nem mehet így tovább – nyomatékosította, kérve, hogy az előválasztáson mindenki vegyen részt.

Nem másodosztályú város

Varga László, a megye II-es választókerületében indul, szintén az MSZP-Párbeszéd támogatásával. Felevenítette, hogy 2018-ban ígéretet tett az összefogásra, aminek aztán az lett az eredménye, hogy 2019 októberében az akkor még ellenzékben lévő pártok nyertek az önkormányzati választáson.

– Miskolc és a térség érdekében dolgozok, az országgyűlésben a város és környékének hangja vagyok. E szerint tettem a dolgomat. De látnunk kellett, hogy komoly adósságokat halmozott fel az előző városvezetés, de arra nem voltunk felkészülve, hogy a kormány is akadályozni fogja a város működését. A fideszes képviselők hangját sem lehetett hallani, de leszavazták a fejlesztési javaslataimat is. Egy kormányváltás után vissza kell adni az önkormányzatoknak a működéshez szükséges forrásokat.

Hangsúlyozta újfent: elege van abból, hogy Miskolcra és térségére másodosztályúként tekint a kormány. – Olyan kormányra van szükség, ami megadja az itt élőknek, ami jár, amit például a fideszes vezetésű városok megkaptak. Olyan ember kell, akire össze tudja fogni az embereket, egy higgadt, építkezni képes vezetőre van szükség.

Újraegyesítés

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke mérleget vont az elmúlt 10 évről, és kemény kormánykritikát fogalmazott meg a stagnáló nyugdíjak, a 8 éves csúcson lévő infláció, a dráguló élelmiszerek miatt. De a kormány hirdetett erkölcsi felsőbbrendűségét is kétségbe vonta a Kaleta- és Borkai-ügy után. Méltatta az előválasztást, mint működő rendszert az egyre diktatórikusabb kormányzással szemben. – Ha nem nyerünk a jövő évi választáson, 10 évre itt marad a Fidesz – figyelmeztetett. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke előbb a pandémia és egészségügyi témák kapcsán fejtette ki véleményét. Emlékeztetett, hazánkban átlépte a 30 ezret a koronavírus-járvány miatt elhunytak száma. Ez az Eu-ban a legrosszabb érték lakosságarányosan. Azt is mondta, hogy a Fidesz fél Karácsony Gergelytől, ezért támadja folyamatosan. – Azért tart tőle, mert a lopás helyett jóvátételt ad, a megosztás helyett pedig újraegyesíti az országot – hangsúlyozta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!