Ugrás a tartalomra

Közel harminc centi hó hullott a Bükkben

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. október 14. csütörtök 14:28
Bánkúton és a magasabb csúcsokon 20-30 centis hótakaró alakult ki csütörtök reggelre. A havazás miatt fák dőltek ki, átmenetileg több utat is le kellett zárni a Bükkben.

Egész délelőtt dolgoztak az útra dőlt fák eltávolításán. Fotó: Parai Roland

Ismét járhatóak a fakidőlések miatt korábban lezárt utak a Bükkben - írja csütörtök délutáni közleményében a Magyar Közút. Mint hangsúlyozzák, a társaság még szerdán éjjel lkezdte az érintett utak tisztítását, az éjszaka folyamán három kombinált eszközhordozó dolgozott, összesen 7 tonna sót felhasználva. A nem szűnő havazás, a tapadó hó okozta sorozatos fakidőlések és a hóval terhelt, úttest fölé belógó ágak miatt a szakemberek korábban lezárták a bánkúti bekötőutat és a Miskolc-Dédestapolcsány összekötő út Mályika és Szentlélek közötti szakaszát. Mostanra mindkét út ismét járható.
 
A síkosságmentesítésen túl az útra dőlt fák és a hó súlya miatt az úttest fölé belógó ágak eltávolítására motoros láncfűrészekkel ellátott brigádot is küldtek a helyszínre, valamint a katasztrófavédelem munkatársai és a rendőrség is segítették a munkát. A kidőlt fákat a szakemberek már eltávolították az útról, a belógó, hóval terhelt ágakról leverték a havat, szükség esetén az ágakat levágták. A térségben ugyanis a fáknak még megvan a lombkoronája, ráadásul a bükkfák gyökérzete nem túl mélyre nyúlik, így nehezebben bírják el a jelentős plusz terhet.

A közút a térségben közlekedőket továbbra is arra kérik, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.

Korábban írtuk: 

Már vastag hótakaró borítja be a Bükk magasabb csúcsait, ahol továbbra is kicsivel fagypont alatt alakul a hőmérséklet. Az Időkép az időjárási jelenséggel kapcsolatban azt írja:  a térségben húzódó összeáramlási zóna továbbra is bőséges csapadékot biztosít a havazás számára, ennek köszönhetően pedig már szerdán késő este is meghaladta a 10 centit a hóvastagság. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán közölte, hogy a Bükkben csütörtök reggelre 20-25, de egyes helyeken akár 30 centis hóréteg is kialakult.

Fotó: Lillafüred Online/Sütő Máté

Ennek oka pedig az - folytatják -, hogy a hidegfront mögött északi, valamit északkeleti irányból betóduló hideg levegő egy összeáramlási vonalat alakított ki a térképen látható területen, sőt egy kis hidegcsepp is kialakult felettünk. "Az előzetes modellfutások ezt a konvergenciát inkább az Alföldre várták, de a valóságban ez sokkal inkább északra helyeződött. Így történhetett az, hogy a Bükk térségében jelentős csapadék hullott, ami a hideg levegő beáramlása és az intenzív csapadékhullás következtében estétől egyre inkább havazásba váltott át" - írja az OMSZ.

A Magyar Közút Nonprofit Kft. reggeli közlése szerint a Bánkút bekötő utat és a Miskolc-Dédestapolcsány összekötő út egy szakaszát lezárták, a korábbi havazás, illetve az útra dőlt fák miatt.

Az útviszonyokról a képeket közreadó Fehér Sas Panzió is írt, ők úgy fogalmaztak: a hótakaró meglehetős károkat okozott Bánkút körül, mivel a lombos fákon megtapadt a hó, sok a leszakadt ág, kidőlt fa. Áram egyelőre nincs, a hálózat nagy területen sérült, bizonytalan, hogy mikorra állítják helyre. Az utat is lezárták a mai napon. Senki ne induljon neki, amíg a fákról le nem olvad a rátapadt hó, addig az erdő NEM BIZTONSÁGOS. 

A havazást követően fák dőltek ki a Bükkben. Fotó: Fehér Sas Panzió

Korábban a Bánkúti Síklub webkamerájának képét, felvételeit mutattuk be, a kamera azonban meghibásodott mostanra. Látványos fotókat osztott viszont meg az esti havazásról a bánkúti Fehér Sas Panzió, ezeket is megmutatjuk:

Forrás: Fehér sas Panzió Facebook
Még jó hogy nem raktuk el a napágyakat! - viccelődtek a korán jött havazáson Facebook-oldalon a Fehér Sas munkatársai.
Fotó: Fehér Sas Facebook

Október 13-án, szerdán írtuk: 

Hó helyett hódara okozott helyenként átmeneti fehérséget – írja az Időkép.

Fotó: Bánkúti Síklub

Kékestetőn a hópelyhek hullottak, a síkvidékre pedig hódara záporokat hozott a délután. A záporok északnyugaton a hidegfront mögött, a keleti országrészben pedig egy összeáramlási zóna mentén alakultak ki, délkeleten az ég is megdörrent. A rövid ideig tartó záporokból hulló hódarából (graupel) néhol jelenetősebb mennyiség hullott le átmeneti fehérséget hozva a tájra – fogalmaz a meteorológiai portál.

A Bánkúti Síklub webkamerafelvétele szerint a múlt éjjel már biztosan fagyott náluk, hó pedig valamikor délután négy óra után kezdett esni és egy órán belül fehér is lett a táj. A webkamera felvételét itt tekintheti meg.

A tél szerelmeseinek azért javasoljuk, még ne vegyék elő a síléceket és a szánkót, sőt a karácsonyi zenék is várhatnak még. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ez korai lenne még,  eszerint jövő héten ismét melegszik az idő, a hét második felében akár 20 Celsius-fok is lehet.

Forrás: Facebook/Fehér Sas Panzió

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!