Ugrás a tartalomra

A közönség szereti, a szakma pedig elismeri a „diósgyőri Szinva teraszt”

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 01. szerda 20:49
Miskolc nyerte az idei Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Magyar Tájépítészek Szövetsége díját. A város a tavaly felavatott II. János Pál pápa térrel a településrészi városközpont kategóriájában nevezett.
Fotó: MiNap-archív (Mocsári László)

A huszonnyolcadik alkalommal megrendezett vetélkedés nevezési szakasza nyár közepén zárult, ezt követően szakmai ítészek kezdték meg a települési pályázatok kiértékelését. Bizonyos kategóriák esetében a közönség is beleszólhatott a végeredmény alakulásába (a Virágos Magyarország közösségi oldalán közönségszavazás indult). A miskolci győzelemről azonban neves kertészeti szakemberekből álló zsűri döntött.

Több mint háromszázhúsz önkormányzat (köztük tucatnyi határon túli magyarlakta településé) kívánta megmérettetni közterületeit, zöldfelületeit vagy éppen parkjait. A verseny szervezőbizottsága ezúttal is számos kategóriában osztott ki díjakat

A bő egy esztendő alatt átépített - a környékbeliek által csak „kis szilvamagnak” nevezett - terület egy csaknem háromszázmillió forintos TOP-támogatás révén kaphatott merőben új arculatot. A „Diósgyőri városközpont integrált rehabilitációja” elnevezésű projekt még tavaly, Karol Józef Wojtyła születésének centenáriumán fejeződött be - nem kellett sokat várni, hogy ne csupán a helybéliek figyelmét keltse fel az építészeti produktum. 

A tavasz beköszöntével hamar a közösségi tér súlyponti elemévé vált a szökőkút-együttes | Fotó: MiNap-archív (Juhász Ákos)

- A feltétel az volt, hogy egy településrész központi területén öt évnél nem régebben végrehajtott fejlesztése legyen bemutatva – ismertette a pályázat részleteit Czifrusz Natália, hozzátette, a Magyar Tájépítészek Szövetségének szakmai különdíját a szavazóbizottság egy online portfólió és egy helyszínen tartott szemle alapján ítélte oda.  - Sokan már „második Szinva teraszként” emlegetik a teret. Azt gondolom, hogy mind a diósgyőriek, mind a város egyéb területein lakók nagyon szeretik – állapította meg a városi főkertész.

A 2005-ben elhunyt katolikus egyházfőről elnevezett térnek ítélt cím nem az egyetlen „pápai” elismerés volt az idei megmérettetésen: Baja mellett ugyanis Pápa nyerte az úgynevezett Főkert díjat | Fotó: MiNap-archív (Mocsári László)

A II. János Pál pápa tér lépcsőzetes süllyesztést kapott a Szinva patak medre felé, így a zöldterület közvetlen kapcsolatba került a vízfelülettel. A téren új sétányok kaptak helyet, melyeket azóta kandeláberek, utcabútorok, évelő virágágyások és egyedi fák színesítenek. Azonban egy látványos, burkolatba süllyesztett, nagyobb méretű szökőkút vált a tér valódi ékévé. Az átépítés és a patak mederrendezése mellett a közúti híd járdáját is szélesítették. Továbbá a híd szerkezetébe építették az addig a meder felett futó közművezetéket.

- Azzal, hogy le lehet menni a patakhoz testközelből megfigyelni a vízi élővilágot a tér valamelyest visszavisz minket a természethez, vélhetően emiatt szeretik olyan sokan. Egyik oldalon a templom, míg a másikon a tízemeletes bérházsor határolja, ami nagy kontrasztot ad ugyan a térnek, de ez nem rontja az értékét, sokkal inkább emel rajta – fejtegette a környező építészeti elemek ellentétes jegyeiből adódó hangulati összhatást Czifrusz Natália, egyúttal méltatta a tervezői munkát: úgy véli, Dobos Sára remekül ragadta meg a tér karakterét, jó érzékkel nyúlt hozzá, nagyszerű meglátásokkal tervezte meg, így a díj legfőképp számára elismerés.

Az elismerést Czifrusz Natália Varga Andrea alpolgármesterrel vette át a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campus-án | Fotó: facebook.com

- Az volt a gondolatom, hogy valamilyen attrakcióval meg kellene állítani a Lillafüredre igyekvőket - hogy a Miskolcra érkezők ne csak átszaladjanak a diósgyőri városrészen. A terv az volt, hogy ebben az íves kanyarban legyen egy olyan látványosság, amire odakapják a fejüket az utazók, erre szolgál a szökőkút vízjátéka – árulta el a tér koncepciójának kidolgozója. A panelek tövéből tekintve - Dobos Sára szerint - a háttérben meghúzódó templom és a távolban felsejlő Bükk színpompás vonulatai már eddig is szívet melengető látvánnyal szolgáltak, amit immár a tér is hangsúlyozni hivatott.

Dobos Sára nevéhez többek közt olyan emblematikus helyek köthetők a városban, mint az egykori virágóra és környezete, a lillafüredi függőkert, a diósgyőri szolgáltatóház előtti tér, illetve a kis játszó-pihenőtér a Nagy Lajos király utcában. Munkáival az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély környezetében, valamint a füzérradványi Károlyi-kastély parkjánál is találkozhatunk, továbbá kezeinek nyomát őrzik még a megyében Mikóháza és Mezőcsát közterületei, közparkjai is.

Dobos Sára okleveles táj- és kertépítész | Fotó: MiNap-archív (Mocsári László 2013-as felvétele)

- Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a süllyesztett tér gondolata Major Helga kolléganőmtől ered – elevenítette fel az ötlet előzményeit a Diósgyőrben élő tájépítész, aki a kivitelezés összetettségére rámutatva elárulta: a teraszírozás során a számos infrastrukturális tényezőn kívül figyelembe kellett például venniük a Szinva különféle áradási helyzeteit. Az alapos körüljárással véghez vitt projekt esetében a tájépítész különleges és ihletett csapatmunkáról számolt be, mintha egyfajta áldás övezte volna az álom beteljesülését.

A tervező a fővárosi díjátadón nem tudott megjelenni, ezért a városvezetés a harmadik adventi gyertya gyújtásakor, decemberi 12-én szándékozik ünnepélyesen köszönetet nyilvánítani neki az általa tervezett és a napokban díjazott téren. 

 

(Borítókép: MiNap-archív, Mocsári László felvétele) 
 

További hírek

Olvasnivaló