Ugrás a tartalomra

Kulturális csúcsprogramot hoznának Miskolcra

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 06. szombat 08:45
Miskolcra hívja a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának tizennégy előadását a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsa.

Nyílt levelet írtak a 2020-as versenyprogramba beválogatott társulatok igazgatóinak, amiben meghívják őket Miskolcra.

– Valamikor ez év nyarán ez lehetne a nyitóeseménye a mai Magyarország első kőszínházaként 1823-ban megnyíló Miskolci Nemzeti Színház 200 éves fennállásának alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak; ünnepelhetnénk közösen a Déryné utcában.

Leszögezik: Miskolcon adott az infrastruktúra, a színház játszóhelyei alkalmasak valamennyi előadás befogadására, „és – amellett, hogy ez lehetőséget nyújtana a folytatásról való közös gondolkodásra – talán jót tenne szakmánk egészének is, ha végre az interneten kívül is találkozhatnánk. Lehet, hogy élőben minden könnyebb, barátságosabb és konstruktívabb lehetne” – fogalmaznak.

A jubileumi XX. POSZT a járványhelyzet miatt elmaradt tavaly. A fesztivál jövője jelenleg kérdéses. A válogatók által arra érdemesnek gondolt tizennégy előadásnak ez idő szerint nincs lehetősége a közönség és a zsűri előtt megmutatkozni. Miskolcon teret adnának nekik.

– Megviselt minket a kiszolgáltatottság, a félelem, a szorongás, a széttartás, és jót tenne nekünk, ha beszélnénk egymással, ha ülnénk a művészbejáró előtt kialakított padokon, vagy napközben egy lillafüredi sziklafalon, akár egy békésebb jövőbe révedő Caspar David Friedrich. Hogy erre már nincs esély, remény? De van. Hiszen változtatni mindig lehet. Ha tud ez közös ügy lenni, kérünk benneteket, teremtsük meg együtt e találkozás szellemi, anyagi és technikai feltételeit – zárul a nyílt levél.

Pár nappal korábban derült ki, hogy a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság (MTT) megszüntetné az évente megrendezett POSZT-ot, erre javaslatot is tett a pécsi önkormányzatnak. Utóbbival közös tulajdonosai voltak a fesztivált szervező kft-nek (POSZF). Péterffy Attila polgármester a Hvg.hu-nak elmondta, Vidnyánszkyék a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezték a cég megszüntetését. Az MTT titkára, Szabó László ezzel szemben azt nyilatkozta a lapnak, közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Hozzátette, az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a rendezvény, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra. A város viszont nem szeretné elengedni a város fontos kulturális brandjének tartott POSZT-ot, sőt vételi ajánlatot tesznek az MTT-nek, és vizsgálják, hogy akár állami támogatás nélkül is megrendezzék a színházi találkozót.

További hírek

Olvasnivaló