Ugrás a tartalomra

Márki-Zay Péter Miskolcon kampányol a népszavazási aláírásokért

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 06. csütörtök 09:08
Az álláskeresési támogatás és a Fudan Egyetem ügyében szeretné megkérdezni a magyarok véleményét – akár már az áprilisi választás idején – az egységes ellenzék.

Miniszterelnökjelöltjük, Márki-Zay Péter pénteken Miskolcra látogat. Lakossági fórumot tart délután 5 órától a Centrum előtt, és ezen a helyszínen, majd szombat reggel fél 8-tól a Búza téren is személyes jelenlétével buzdítja a miskolciakat a népszavazási ívek aláírására – jelentette be Szilágyi Szabolcs, a megye I-es egyéni országgyűlési választókerület közös ellenzéki jelöltje szerdán, sajtótájékoztató keretében.

Fotó: Juhász Ákos

Mint ismert, Karácsony Gergely kezdeményezésére két kérdésben lehet népszavazás Magyarországon a közeljövőben, miután a Kúria jóváhagyta azokat. A legfrissebb hírek szerint már közel 100 ezer aláírás összegyűlt, ezt maga a fővárosi főpolgármester mondta el újságíróknak szerdán.

Varga László, a megye II-es választókerület jelenleg is mandátummal rendelkező országgyűlési képviselőjelöltje részletezte, miről is kérik ki a magyarok véleményét. Egyrészt: szeretnék az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát 90 napról 270 napra meghosszabbítani. Másodszor: hatályon kívül helyeznék azt a törvényt, ami a komoly vitákat kiváltó Fudan Egyetem magyarországi „letelepedéséről” szól.

– Nagyon fontos kezdeményezések ezek. A cél az, hogy legalább 200 ezer aláírás összegyűjtésével országos népszavazást tudjunk tartani, akár a választásokkal egy időben. Ez rajtunk nem fog múlni, de kell, hogy minél többen támogassák a kezdeményezést – hangsúlyozta.

Érdeklődésünkre elmondta, Miskolcon már több ezren aláírták az íveket, köszönhetően annak is, hogy több helyen elérhetik az egységes ellenzéket: aktivistáik járják a várost, de az MSZP Corvin utcai és a Jobbik Hunyadi utcai irodája is nyitva áll az állampolgárok előtt. Előbbiben a héten szerdán és csütörtökön reggel 9 órától 18 óráig gyűjtik az aláírásokat. A Jobbik szintén ugyanebben az időintervallumban várja a miskolciakat. És Varga László szerda délután 3 órától a Bulgárföldön is jelen lesz Bartha György képviselőtársával, szintén az aláírások miatt. A gyűjtés az eredeti tervek szerint január 10-éig, hétfőig tart, az egységes ellenzék reményei szerint addig meglesz a szükséges szám.

További hírek

Olvasnivaló