Ugrás a tartalomra

Megáldották a Búza téri görögkatolikus templom felújított belsejét

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 24. hétfő 10:40
Vasárnap ünnepélyes Szent Liturgián avatták fel a Miskolc-Belvárosi Nagyboldogasszony Görögkatolikus székesegyház felújított belső terét. Ezzel a szent hely külseje után annak újabb része újult meg.

Az előző évek külterületet érintő munkálatai után 2021-ben a székesegyház belseje újulhatott meg. Ennek leglátványosabb része a templom falaira felfestett, egyházi ünnepeket és szenteket ábrázoló ikonok sorozata.

Képgalériánk az eseményről; Fotók: Horváth Csongor

Január 23-án ünnepi Szent Liturgián csodálhatták meg a hívek a megújult templombelsőt. A rendezvényen részt vett a Magyar Katolikus Püspöki Kar számos tagja, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

– A székesegyház száztíz évvel a felépülte után vált igazán görögkatolikussá, hiszen a görögkatolicizmus egy rítust, egy szertartást és egyfajta művészeti hagyományt is magába foglal – ismertette kérdésünkre Orosz Atanáz görögkatolikus püspök a lezárult munkálatokról. – Amikor tíz évvel ezelőtt kinevezett ide XVI. Benedek pápa, kértük a kormányt, hogy más magyarországi székesegyház után mi is kapjunk segítséget a külső felújításhoz – tekintett vissza a püspök a hét évvel ezelőtt befejeződött kültéri renovációra mint a mostani felújítás közvetlen előzményére. 

Mint azt megtudtuk: a kormány a metropólia általános megújulási programjának keretében kettőszázmillió forinttal támogatta a székesegyház felújítását. Ennek köszönhetően újulhatott meg a padfűtés, de a templom berendezésében is el tudták végezni azokat a változtatásokat, amelyek már évekkel ezelőtt aktuálissá váltak. – Ezúttal a belső felújításhoz is segítséget kaptunk, mindez a templomfalakon látszik a leginkább: több mint hetven új bizánci stílusú festmény illeszkedik harmonikusan a hetven évvel ezelőtti képekhez, melyeket kárpátaljai festőművészek az ikonográfia szabályai szerint alkottak meg – ecsetelte Orosz Atanáz. 

A szertartás a püspökök ünnepi bevonulásával kezdődött, ezt az ikonszentelés követte. Az ikonokat a templom kereszthajójának bal oldalán Orosz Atanáz miskolci püspök, Kocsis Fülöp érsek, a Görögkatolikus Metropólia metropolitája és Szocska Ábel püspök szentelték meg. A szertartáson a főhajóban lévő ikonokat is meghintették szenteltvízzel. Mindezt Szent Liturgia követte, amelyen homíliát Kocsis Fülöp metropolita mondott, a liturgiát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi köszöntője zárta.

További hírek

Olvasnivaló