Ugrás a tartalomra

Megfigyelés alatt egy miskolci óvodai csoport, október 1-jétől lázmérés a kapukban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 17. csütörtök 11:40
Október 1-től a miskolci óvodákban is az a járványügyi ellenőrzés lép életbe, mint országszerte minden tanintézményben: lázmérés a beléptetésnél. Tanévkezdéstől, jelenleg is működik a szigorú fertőtlenítési rend. Egy óvodai csoportra vonatkozóan kellett a napokban (otthoni) hatósági megfigyelést elrendelni a miskolci önkormányzat tájékoztatása szerint.

Az aktuális tanév, mint ismeretes, rendben elindult szeptember elején. Ez vonatkozik a 32 óvodára is, ami a borsodi megyeszékhelyen a városi önkormányzat fenntartásában működik. Az illetékes állami szervek által kiadott intézkedési terv szerint kezdettől fogva fokozott ellenőrzési előírásokat vezettek be: alapos takarítás, fertőtlenítés az épületekben, a bejáratnál kézfertőtlenítés, szülők belépésének tilalma az intézmények területére.

És ami a legfontosabb: az óvodák csak olyan gyereket fogadhatnak, aki egészséges, tüneteket nem mutat.

– Más kérdés, hogy ez utóbbi kívánalom nem könnyen betartható és nem egyértelmű: hiszen az őszi időszakban amúgy is sok a (koronavírus-járványtól teljesen független) felsőlégúti megbetegedéssel kapcsolatos vagy allergiás eredetű tünet, a köhögés, tüsszögés, orrfolyás... Jelenleg ebben a kérdésben a háziorvos véleménye az irányadó. Az ő dolga és felelőssége megítélni, hogy az adott tünetek alapján mi a további teendő, mehet-e a gyermek közösségbe – olvasható az önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Egyértelmű: ha egy gyermeken az intézményben észlelnek Covid-fertőzésre utaló tüneteket, el kell különíteni, és azonnal értesíteni a szülőt – hogy az elmenjen érte és hazavigye (lehetőleg saját gépkocsival) –, valamint a háziorvosát.

A további intézkedések iránya változott a tavaszi gyakorlathoz képest. Az „első hullám” idején a kormányzat a fenntartóra, azaz jelen esetben a települési önkormányzatra bízta, bezáratja-e az óvodákat. A „második hullám” beköszöntével máshogy szabályozza a kérdést a kormány. Jelenleg, ha igazolt Covid-fertőzött van egy intézményben – gyerek, pedagógus vagy más dolgozó –, akkor azt azonnal jelenteni kell az illetékes állami szervek felé. Koronavírus-érintettség esetén az adott intézményben, vagy a település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el szünetet.

Illusztráció! Forrás: Felelős Szülők Iskolája

A jelenlegi miskolci állás szerint egy óvodában találtak igazoltan Covid-fertőzött gyereket (ő az elmúlt 8 napban már nem tartózkodott bent az intézményben!), az ő esetét jelentették az állami szervek felé. Végül az a döntés született, hogy az adott óvodai csoport (otthoni) hatósági megfigyelését rendelte a járványügyi hatóság (beleértve a gyerekeket, óvónőt, dajkát). Az intézmény többi része zavartalanul működhet tovább, a jelzett szigorú fertőtlenítési előírásokat betartva.

Egy másik óvodából pedig olyan jelzés érkezett, hogy két oda járó gyermek szüleinél igazolták a vírus meglétét (ez a két gyerek sem jár már be), az ő ügyükben a járványügyi hatóság intézkedett.

– A miskolci önkormányzat mindent megtesz a fertőzésveszély mérséklése érdekében. A városi fenntartású óvodákat ellátták felület- és kézfertőtlenítő szerekkel, illetve még a járvány első hulláma idején mosható maszkokat is biztosítottak a pedagógusok számára – zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló