Ugrás a tartalomra

#MIMI: Pezsgő lovagi életet a Diósgyőri várba!

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 18. hétfő 18:34
Szeptemberben azok a fiatalok, akik jelentkeztek a felhívásra, bejárhatták a megújuló Diósgyőri várat, hogy később tapasztalataikat vizuális formában megörökítve pályázhassanak az önkormányzat felhívására. A győztes pezsgő lovagi életet vízionált a királyi udvarba. Hétfőn átadták a Mi Miskolcunk alkotói sorozat első körének díjait.

Korábban megírtuk, hogy az önkormányzat Mi Miskolcunk néven hirdetett bejárással egybekötött, havonta új körrel jelentkező alkotói pályázatot 10 és 25 év közötti fiataloknak.

Fotók: Mocsári László

Szarka Dénes önkormányzati képviselő a díjak átadásakor elmondta, a pályázat fontos eleme volt, hogy a bejárás során szerzett vizuális benyomások és a szakmai idegenvezetés információi inspirálják a fiatalokat: vizuális (festmény, fotó, rajz, videó…) alkotásaikon keresztül mutassák be a témát más szemszögből; annak akár múltját vagy jövőjét, egyúttal ismerjék meg a város értékeit.

Ez sikerült is az indulóknak. Szunyogh László városi főépítész a zsűri tagjaként megosztotta, hogy mind az öt díjazott a megszokotthoz képest új perspektívába helyezte a Diósgyőri várat. Hozzátette: egyik alkotás sem emelkedett sokkal a többi fölé, mindenkinek sikerült valamilyen szempontból különlegeset alkotni. Ő személy szerint azt értékelte a beérkezett pályaművekben, hogy látta maga előtt, ahogy a várat rajzolva erősödik a gyerekek miskolci identitása.

Almási Kitti és győztes alkotása

Végül csak sikerült győztest hirdetni, aki Almási Kitti, a Munkácsy Mihály Általános és Művészeti Iskola nyolcadikos diákja lett. Alternatív dimenziójában a Diósgyőri várat újra pezsgő királyi élet töltötte meg. Elmesélte a túravezetés során hallottakat, miszerint „gyakorlatilag itt volt a királynő nyaralója, ezért nevezik királynék várának”. Ezt a pezsgő időszakot akarta megörökíteni.

A technikát tekintve alapvetően vízfestéket használt fel, emellett filctollal színesített bizonyos elemeket. Két napig dolgozott rajta, és rajztanárától kapott elméleti segítséget.

A díjazottak

A következő forduló tereprésze október 25-én, 15 órától a megújulás előtt álló Avasi kilátóban lesz. Ezúttal is szakavatott vezető mesél majd a város ikonikus épületéről, a látottak-hallottak alapján pedig pályázni lehet majd a vizuális alkotásokkal. További információk ide kattintva olvashatóak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!