Ugrás a tartalomra

Miskolc is elkészítheti a zenei koncepcióját

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 11. hétfő 13:35
Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program keretén belül újabb sikereket érhet el a Miskolci Kulturális Központ szakmai gárdája.

Három év után újra megjelentette városi zenei koncepciók elkészítését ösztönző pályázatát a Hangfoglaló. Idén – meglepő módon – csak hét település jelentkezett a kiírásra. Mivel azonban a jelentkezők beadott anyagai megfeleltek a követelményeknek, mindnek megítélték az egymillió forintos támogatást. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben Miskolc mellett Ferencváros, Mórahalom, Szolnok, Szombathely, Tata és Zsámbék készítheti el a városi zenei koncepcióját.

Borkuti László kulturális főtanácsnok szerint a támogatás lehetőséget biztosít majd egy felkért szakértői csapat számára, hogy elérhető célokat fogalmazzanak meg a közművelődés terén.
- Fontos, hogy ezek a célok jól illeszkedjenek a Kultúra várost épít 2.0 stratégiai programhoz, valamint a megyeszékhely zenei örökségéhez. A lényeg, hogy a jövőben a komoly- és könnyűzenei területen elért helyi, lokális, országos és nemzetközi sikereken alapuló, új kezdeményezéseket indítsanak el.

A gazdag zenei múlt, a számtalan historikus esemény – hogy csak egy példát említsünk, az 1973-as diósgyőri popfesztivál – arra sarkallta a különféle zenei műfajok zenészeit és az események szervezőit, hogy összefogjanak, felmérjék, és ennek eredményeként meghatározzák azt az irányvonalat, melyet követni érdemes – fogalmazta meg az elkövetkezendő időszak céljait Borkuti László. - A Hangfoglalón elnyert pályázati forrás lehetőséget biztosít, hogy piackutatást és helyzetelemzést készítsenek, majd workshopokon vitassák meg azok megállapításait.

A koncepció kidolgozóinak legnagyobb vállalása Miskolc zenei palettájának felmérése, a koncertlehetőségek feltérképezése, elemzése és a lehetőségek feltárása.
- Cél az is, hogy kapcsolatot létesítsünk Miskolc testvérvárosainak zenei klubjaival. A szakértői csapat tagjai javaslatot tesznek alternatív zenei képzések kidolgozására, kurzusok elindításának igényfelmérésére. A legnagyobb figyelmet kiváltó ötlet egy Kreatívház, vagyis egy próbatermi központ létesítésére vonatkozó lehetőségek feltérképezése, melyre az új zenei generáció együttesei vágynak.​

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!