Ugrás a tartalomra

Miskolc is tiltakozik a kultúrpolitika központosítása ellen

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 09. hétfő 17:04
„A Miskolci Nemzeti Színház nem csak nevében a városé. Az ország első kőszínháza a miskolciaké, Miskolcé. Ezt bizonyítja az is, hogy kevés olyan vidéki teátrum van, amelynek annyira lelkes közönsége lenne, mint amivel itt, Miskolcon találkoznak a művészek, színészek. Éppen ezért, nem hagyjuk, nem hagyhatjuk, hogy a Miskolci Nemzeti Színház sorsáról ne helyben döntsünk" – olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közleményt adott ki, melynek szövegét változtatás nélkül közöljük:

„Már a kampány alatt és azóta is a pártpolitikával szemben a várospolitika mellett köteleztük el magunkat. Ezért is kötelességünk tiltakozni a kultúrpolitika központosítása ellen, kötelességünk tiltakozni az ellen, hogy a városoktól, így Miskolctól is elvegyék a jogot, hogy saját maga döntsön arról, ki vezesse a színházát. A kormánypártok által beadott törvényjavaslat ugyanis egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítené el a színházak önálló, szabad működését. 

Városvezetőként valljuk, a kultúra az egyik legfontosabb terület egy társadalom életében. Még fontosabb, hogy ez a terület szabadon, pártpolitikától függetlenül működhessen. A kultúra a szórakoztatáson túl tükröt is mutat a társadalomnak, kritikus hangként „szólal” meg. Ez így helyes, így kell működnie, ezért sem szabad elhallgattatni, nem szabad ellenőrzés alá vonni, nem szabad az autonómiáját felszámolni. 

Ebben hiszünk, és ezért is támogatjuk a mára több tízezresre nőtt tiltakozást, amely a kormány azon tervei ellen emeli fel a hangját, amely a színházak, a kultúra központosítására tesz kísérletet. 

Veres Pál polgármester

Varga Andrea Klára alpolgármester"

Az Index összefoglalta, miről is van szó pontosan:

– Hétfő délelőttig negyvenötezren írták azt a tiltakozó petíciót, amely úgy kezdődik: „A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül.” Hétfő este hattól ugyanezért több ezer tüntetőt várnak a Madách térre, több színház pedig a nézőkkel közös tiltakozó szelfiket készített.

– Mindez egy törvénytervezet miatt van, amelyről a kormány egyáltalán nem egyeztetett a szakma képviselőivel, és amit csak azért ismerhettünk meg néhány nappal a benyújtása előtt, mert valaki titokban kiszivárogtatta. Karácsony Gergely főpolgármester is csak informális úton jutott hozzá.

– Korábban arról volt szó, hogy a kultúráért felelős miniszter vétójogot kapna a színházigazgatók kinevezések és kirúgásának tekintetében az önkormányzati fenntartású színházakban is; az új tervezet már egyedi megállapodáshoz köti ezt. Az az önkormányzati színház viszont, amely nem hajlandó megállapodást kötni az állammal a színház közös fenntartásáról, elesik a gyakran több százmilliós nagyságrendű állami kiegészítő támogatástól.

(Címlapképünk csak illusztráció!)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!