Ugrás a tartalomra

A miskolci gyermekekért dolgoznak – átvették megbízóleveleiket az óvodavezetők

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 15. csütörtök 17:40
Augusztus 1-jével megkezdi működését a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI), a 32 óvodavezető 1 évre szóló megbízólevelét csütörtökön vette át a városházán.

Hamarosan immár a gyakorlatban is egy központ, a MIÓVI alá tartozó intézményhálózatban folytatódik az óvodai nevelés. Az átszervezés kizárólag a vezetőséget érinti, a harminckét óvoda ugyanúgy működhet tovább. Az óvodai rendszer átalakítása után a nevelők személye és a csoportok száma, az egyes tagóvodák szervezeti struktúrája sem változik, a helyi pedagógiai programok is megmaradnak, ahogy az intézmények nevei is. Az integrációval pénzt takaríthat meg a fenntartó önkormányzat, és hatékonyabb lehet a szakmai munka is az egyes intézményekben. Valamennyi tantestületet, a szülői szervezeteket és az óvodát működtető Szlovák Nemzeti Önkormányzatot is megkérdezték, a döntő többség elfogadja és támogatja az átalakítást.

Petránné Képes Gizella igazgató (b) és Varga Andrea alpolgármester a megbízólevéllel. Hatékonyabb óvodai rendszert alakítanak ki.

Az egész intézményrendszert Petránné Képes Gizella vezeti, a megbízólevél átvételénél kiemelte lapunknak, hogy a gyermekek csak profitálhatnak az átalakításból.

– Még több élmény, még komolyabb fejlődés, jobban érzik majd magukat az oviban, ezt reméljük a döntéstől – sorolta, gyorsan rámutatva arra is, hogy az intézményekben eddig is jó szakmai munkát végeztek a munkatársai. – Azt már most meg tudom ígérni, hogy ebben nem lesz változás. A következő időszak a tapasztalatgyűjtésről fog szólni, hogy egymás jó (szakmai) gyakorlatait megismerjük, akár át is vegyük.

A kinevezés kapcsán annyit mondott meghatódva, hogy „felbecsülhetetlen értékű megtiszteltetés”, a több évtizedes munkájának elismerése. – Továbbra is ugyanazzal az igyekezettel, tiszta szívvel és empátiával fogok dolgozni.

Mocsári László képgalériája

Az átalakulás főbb állomásait Varga Andrea alpolgármester szedte csokorba, majd várakozásait is megfogalmazta a MIÓVI-val kapcsolatban.

– Őszintén hiszem, hogy a közgyűlés döntésével egy olyan folyamat indult el, ami egy még magasabb színvonalú szakmai munkához vezet majd. Reményeink szerint ez a fejlődés a gyermekek és a szüleik legnagyobb megelégedésére megy végbe. A megbízással mindenesetre kifejeztük a városvezetés bizalmát – fogalmazott, hozzátéve: egyebek mellett az intézmények műszaki állapotát és eszközállományát is felmérték az elmúlt hónapokban.

Ahogy azon is sokat dolgoztak, hogy kapcsolatot, hidat teremtsenek az intézmények és a városháza között. Ennek egyik kulcsszereplője Hegedűs Andrea tanácsnok volt, aki minden óvodát személyesen is meglátogatott.

Hegedűs Andrea tanácsnok (b): hidat építettünk

– Egy még hatékonyabb és dinamikusabban működő óvodai hálózat létrehozása a cél – szögezte le köszöntőjében. – De lényeges, hogy ebből a változásból a szülők és persze a legfontosabb „szereplők”: a gyerekek semmit ne vegyenek észre. A szegedi, budapesti és kazincbarcikai jó példákat követve együtt el fogjuk tudni érni céljainkat. Újszerű, más lesz az előttünk álló nevelési év, tele feladattal, de ha a rendszer „beáll”, akkor nyugodtabb, kellemesebb, biztonságosabb légkört tudunk teremteni az intézményekben.

Bazin Levente (j) bizottsági vezető is gratulált a vezetőknek

Bazin Levente, a polgármesteri hivatal Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság vezetője pedig azon reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyik intézményt sem ér hátrányos megkülönböztetés, senki sem érzi majd azt, hogy másképp kezelik.

– Azt szeretnénk, hogy minden óvoda szakmailag, felszereltségét, támogatottságát tekintve ugyanazon a szinten legyen – hangsúlyozta.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!