Ugrás a tartalomra

Nagyobb és korszerűbb épületbe költözhetnek majd vissza

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 09. kedd 16:43
A férőhelyek bővítése és az energetikai korszerűsítés mintegy 200 millió forintba kerül, ebből az önkormányzati önerő eléri a 40 millió forintot.

Tovább folytatódik a miskolci óvodakorszerűsítési program, amelynek részeként a MIÓVI Stadion Sport Tagóvodája is teljes felújításon és bővítésen esik át. Az épületet a ’70-es évek közepén húzták fel Diósgyőrben, azóta érdemben szinte hozzá sem nyúltak. Most azonban megkezdődött a munka, ottjártunkkor éppen az óvoda egykori teraszának törmelékeit szedte össze egy munkagép. Itt kap majd helyet az új csoportszoba és az új tornaszoba, amire a gyerekeknek már nagy szüksége volt: az ovi ugyanis több mint húsz éve sportspecifikus intézményként működik, a foglalkozások megtartása azonban sok nehézséggel járt.

A foglalkozások megtartása sok nehézséggel járt a tagóvodavezető elmondása szerint. | Fotó: Mocsári László

– Nem volt eddig tornaszobánk – panaszolta Tóth Edina tagóvodavezető. – Ezt a helyzetet úgy oldottuk meg, hogy mobilbútorokat használtunk, és két csoportszobát összenyitottunk; ezeket használta az egyik csoport tornára, amíg a másik úszott vagy korcsolyázott.

Az igényeknek megfelelve huszonöt fővel növelik a férőhelyek számát. Az intézmény esetében azonban nemcsak bővülésről, hanem megújulásról is beszélhetünk – rá is fér a felújítás az épületre, hiszen például a vezetékrendszer, a fűtés- és a vízrendszer is teljesen elöregedett már, valamint a külső szigetelés is korszerűsítésre szorul – ennek során pedig a környezettudatossági szempontok is fontos szerepet játszanak a körzet önkormányzati képviselőjének elmondása szerint.

Bazin Levente: a környezettudatosság is fontos szempont

– Önszabályozó lapradiátorokat szerelünk be, amikhez az energiát a tetőn elhelyezett napelemek fogják biztosítani. Ezzel is törekszünk a zéró emisszió elérésére – ecsetelte Bazin Levente.

Az önkormányzati fenntartású tagintézményben kicserélik továbbá a nyílászárókat, valamint felújítják a padlót, a falfelületeket. Megújul a teljes gépészeti rendszer és a vizesblokkok is. Az épület egészére – úgy az oldalfalakra, mint a tetőre – utólagos külső hőszigetelés kerül. Az akadálymentesített épület korszerűsítésén túl új parkolók is épülnek az óvoda mellé. A fejlesztés mintegy 200 millió forint pályázati forrásból valósul meg, és várhatóan jövő év augusztusáig tart – addig a közelben lévő óvodában vendégeskednek a sportovisok.

Jövő augusztusban megújult óvodába térhetnek vissza a gyerekek

– Egy öt évvel ezelőtti pályázatba sikerült életet lehelnünk, de mivel az akkori árak ma már nem érvényesek, így az önkormányzatnak saját forrást, mintegy 40 millió forintot kellett biztosítania a projekthez – tette hozzá a Velünk a Város frakció képviselője.

További hírek

Olvasnivaló