Ugrás a tartalomra

Nem tudta sebességbe rakni a közgyűlés az MVK-ról szóló javaslatot

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 04. hétfő 18:32
Így a 14 éven aluliak ingyenes közlekedése Miskolcon egyelőre szándék marad.
Felszólalás a csütörtöki közgyűlésen Fotó: Juhász Ákos

A csütörtöki közgyűlésen nézeteltérés keletkezett a Velünk a Város frakciócsoportjai között. A vitás pontot az Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítását célzó javaslat jelentette. A módosító indítvánnyal élt a Velünk Város egy része: ebben azt javasolták, hogy a miskolci oktatási intézményekben tanuló diákok egy vonaljegy áráért (430 forint) juthassanak hozzá a bérlethez. A tizennégy év alatti diákok ingyenes utazása a miskolci buszokon és villamosokon szerepelt az eredeti napirendi pontban is, a módosítással azonban ezt külön tárgyalták volna.

A frakció egyik része nem akarta ugyanis megszavazni a közszolgáltatási szerződés módosítását nem érezték elég kiforrottnak. A másik csoport azt szerette volna, ha módosítás nélkül fogadják el az eredeti javaslatot. A fideszes képviselők egyik oldalt sem segítették, így végül nem sikerült dűlőre jutni, se a módosítás, se a javaslat nem kapott többséget. Ennek következményében a 14 éven aluliak ingyenes közlekedése Miskolcon továbbra is szándék maradt.

Tizennégy év alatt ingyen

A Demokratikus Koalíció pénteken sajtótájékoztatót tartott a témában.

Sajtótájékoztatót tartott a DK Fotó: Juhász Ákos

- A DK programjában a tanuló bérlet kérdése az első helyen szerepelt, emiatt szavaztunk korábban nemmel a költségvetésre is, ami nem tartalmazta még akkor ezt a törekvést – részletezte Mokrai Mihály, a párt önkormányzati képviselője, aki szerint az idő őket igazolta, hiszen a konstrukciót azóta bevezették több nagyvárosban is.

- Két hónap kellett ahhoz, hogy valami megmozduljon nálunk is a témában. Üdvözöltük, hogy a közgyűlés napirendjére vette a javaslatot. Ellenben azzal nem értünk egyet, hogy a közlekedés újbóli teljes átszervezését is tartalmazta a beadvány. Nem láttuk, hogy milyen változásokat hozott volna ez a közösségi közlekedésben – pedig azt tapasztaltuk, hogy a közszolgáltatások közül ezzel a szegmenssel elégedettek legkevésbé a miskolciak – mondta Mokrai Mihály, aki szerint megújító törekvésekre van szükség, nem mégegy menetrend módosításra.

Megborult támogatás

A párt másik önkormányzati képviselője, Szilágyi Szabolcs a kormánypárti frakciócsoport felelősségét hangsúlyozta az ügyben.

- Sajnálattal láttam, hogy a fideszes papagáj kommandónak egyetlen mondata volt a vita kapcsán. Azt hajtogatták, hogy legyen visszaállítva a 2019 előtti menetrend. Ezzel együtt megdöbbentő, hogy nem támogatták a javaslatot, hogy a 14 éven aluliak ingyenesen használhassák a buszokat, villamosokat.

A képviselő emlékeztetett: egy jól működő városi tömegközlekedésnek három lábon kell állnia.

- Az egyik forrás a jegyek és bérletek eladásából származik, a másik az önkormányzati támogatásból, a harmadik az állami normatív finanszírozásból. Azzal, hogy korábban a kormány az utóbbit minden településtől elvonta, a tömegközlekedés egyik tartópillérét húzta ki. Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk.

Szilágyi Szabolcs úgy gondolja, egy esetleges fideszses városvezetés se lenne garancia a probléma megoldására. 

- Nézzük meg a Volán működését, és azt, hányszor sztrájkoltak a dolgozók az utóbbi időben! De riasztó példa a MÁV működése is, ami olyan, mintha Matuska Szilveszter lenne a közlekedésügyi miniszterünk – indokolt a DK-s képviselő.

Hatvanezer maradt volna a zsebben

Az MSZP is megszólalt pénteken, ők a következő közleményt adták ki a kialakult helyzet kapcsán - ezt változtatás nélkül közöljük:

Az MSZP képviselői más képviselőkkel kiegészülve a városi közgyűlésen azt javasolták, hogy a Miskolcon élő 14 éven aluli gyermekek majdnem ingyen, egészen pontosan egy villamosjegy áráért havi kombinált bérletet vásárolhassanak, április első napjától. A javaslat szakmailag megalapozott volt, hiszen egyeztetésre került a közlekedési vállalat vezetésével. Az előterjesztés több ezer miskolci családnak jelentett volna segítséget, hiszen a családoknak ez éves szinten közel 60 ezer forintos megtakarítást jelent.

Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a javaslatunkat a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták, bár tőlük megszoktuk, hogy a gyermekek sorsa egyáltalán nem érdekli őket. Elég csak a közelmúltban történt pedofil botrányra gondolni.

Elképesztő, hogy a Fidesz-KDNP képviselőin kívül más párthoz tartozók is a nem, vagy a tartózkodom gombot nyomták meg, így a javaslat nem kapott közgyűlési többséget.

Az MSZP képviselői kiállnak a gyermekek mellett, ezért arra kérjük Polgármester urat, hogy a javaslatot minél hamarabb terjessze újra a város közgyűlése elé.
 

Hétfő (március 4.) délután szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében ekképp reagált a Jobbik-Konzervatívok miskolci szervezete: 

"A Jobbik-Konzervatívok támogatja a közösségi közlekedés javítását és a tizennégy év alattiak ingyenes utazását

A Jobbik-Konzervatívok miskolci szervezete szomorúan vette tudomásul, hogy a február 29-i közgyűlésen nem kapott többséget a közösségi közlekedés minőségének javítását szolgáló javaslatcsomag, melynek része volt a tizennégy éven aluli, Miskolcon tanuló diákok gyakorlatilag ingyenes utazásának lehetősége.

Még szomorúbban tapasztaltuk, hogy eddig valamennyi politikai párt, aki a testületi ülés óta megszólalt a témában, félrevezető, a miskolciakat hülyének néző kommunikációt folytat úgy kormánypárti, mint ellenzéki oldalon.

A közgyűlés elé a Polgármesteri Hivatal Közlekedésszervező Osztálya által szakmailag alaposan előkészített anyag érkezett, melynek célja a közösségi közlekedés minőségének javítása, a járatkimaradások és egyéb problémák miatt a szolgáltató következetesebb számonkérhetősége lett volna. A javaslatnak szintén előremutató része volt az, hogy április elsejétől a tizennégy éven aluli, Miskolcon tanuló diákok egy vonaljegy áráért vásárolhassanak kombinált havi bérletet. 
A Velünk a Város frakció kisebbsége – az MSZP és a DK képviselői – módosító indítványt nyújtottak be, mely a tizennégy éven aluli diákokat érintő rendelkezésen kívül minden más intézkedést kivett az előterjesztésből.
 
Ezek szerint ők úgy gondolják, hogy a miskolci közösségi közlekedésben jelenleg minden rendben van, nincs szükség arra, hogy a hivatal erősebb kontrollját jogszabályban rögzítő Közszolgáltatási Szerződés elfogadásra kerüljön. Ezt a Fidesz-KDNP, a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció képviselői nem támogatták, így nem kapott többséget. A Jobbik Konzervatívok álláspontja szerint viszont igenis súlyos problémák jelentkeznek a szolgáltatásban, amikor a kimaradó járatok miatt a miskolciak nem tudnak időben eljutni úticéljukig! 

A 14 éven aluliak bérletkedvezményét pedig a Közszolgáltatási Szerződés 6-os melléklete tartalmazza, így az előterjesztést elutasító szervezetek, személyek meggátolták a városvezetés által megígért kedvezmény bevezetését is! A Fidesz-KDNP álláspontját az ügyben még tudomásul venni sem tudjuk, hiszen mind a módosító, mind az eredeti javaslatot elutasították, bizonyítva azt, hogy kizárólag politikai haszonlesés motiválja őket.
 
A Jobbik-Konzervatívok határozott véleménye az, hogy Miskolcon a közösségi közlekedés számos problémával küzd, melyekre szakmai válaszokat kell adni. Éppen ezért voksoltunk amellett, hogy megvalósuljon a tizennégy év alattiak ingyenes közlekedése és emellett a többi olyan intézkedés is, amely a közösségi közlekedés egyéb problémáira reagál, a szolgáltatás jobb színvonalát célozza. Más pártokkal szemben meggyőződésünk, hogy az utasok, a miskolciak érdekét kell elsődlegesnek tekintenünk. A témában bárkivel és bármikor vállaljuk a nyílt, őszinte vitát, hogy félreérthető és félrevezető félinformációk helyett a valóságról beszéljünk."

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!