Ugrás a tartalomra

A nívóból nem, a bemutatók számából „engedtek”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 17. szerda 15:07
Vígjáték, musical, operett, mese, táncjáték, tragikomédia, opera, színmű – a Miskolci Nemzeti Színház a megszokottnál ugyan kevesebb, kilenc bemutatóval jelentkezik a 2020-2021-es évadban, a műfaji változatosság azonban ezúttal sem marad el.

Március 12-én a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet következtében kurtán-furcsán szakadt meg, majd június 12-én szintén kurtán-furcsán indult újra a Miskolci Nemzeti Színház 2019-20-as évada: a visszatérés első európai bemutatóját világvége hangulatú, sűrűn sötét viharfellegek, cikázó villámok, majd a nyomában érkező eső hiúsította meg. (A Francia rúdugrás című darabot végül vasárnap pótolták – a szerző.)

Szerdán évadzáró társulati ülésre várták a munkatársakat és a sajtó képviselőit – a Nyári színházba, gondolván, olyan nem történhet meg, hogy egy zivatar megint közbeszól. Nos, mondanunk sem kell, a kezdés előtt 3 perccel elkezdett zuhogni… Gyors döntések sorozata, és már a Nagyszínházban hallgathattuk Béres Attila értékelését és előretekintését.

Fotó: Juhász Ákos

Kilenc bemutató

A miskolci teátrum ezúttal is neves alkotók híres műveit hozza el a közönség számára a 2020-2021-es évadban. A kialakult helyzetre való tekintettel a következő szezonra kilenc bemutatóval készül a teátrum, de a 2019-2020-as évad három premierje is várat még magára, így semmiképp nem marad színházélmény nélkül a közönség.

Öt nagyszínházi premierrel készül a teátrum. A Bál a Savoyban operettel indul az új évad, melyet Szőcs Artur rendezésében láthat a közönség. A Szentivánéji álom tavaly táncjáték formájában volt látható, a következő évadban pedig Rusznyák Gábor hozza el Shakespeare művét a Nagyszínház színpadára. Mel Brooks és Thomas Meehan alkotása, a Producerek című musical is látható lesz Béres Attila rendezésében. A kékszakállú herceg vára operát Szabó Máté rendezi a miskolci színpadra. Szomory Dezső Hermelin című színművét Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség.

A Kamaraszínház négy bemutatónak ad otthont a 2020-2021-es évadban. A zenés mesejáték ezúttal a Hamupipőke lesz, melyet Markó Róbert állít színpadra. Magyarországon először a Miskolci Nemzeti Színházban látható a Pulitzer és Tony-díjas drámaíró, forgatókönyvíró, színész Tracy Letts műve, a Linda Vista című vígjáték Keszég László rendezésében, Lőrinczy Attila dramaturg fordításában. Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját Ascher Tamás rendezésében láthatja majd a miskolci közönség a Kamaraszínházban. A Miskolci Balett pedig ezúttal is egy magyar klasszikust hoz el: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa elevenedik meg tánc formájában, Kozma Attila rendezésében, rengeteg humorral és játékossággal.

Szintlépés: a fiatal tehetségek mellett kellenek a „Neymarok”

Béres Attila az elmúlt 5 év kimagasló sikereit keretbe foglalva elmondta, a miskolci nemzeti társulata a Kivilágos Kivirradtig című előadással alapozta meg a kiemelt országos figyelmet. Ezt idén a Feketeszárú cseresznyével koronázták meg. – Tudnotok kell, ez az a színház, amivé ti tettétek – a dicséret egyaránt szólt színészhez, műszakoshoz, kellékeshez, minden munkatárshoz.

– Amikor elindultunk, tudtuk, hogy nem lehet felépíteni – labdarúgó-hasonlattal – a Barcelonát. De az Ajaxot, a Portot lehet példaként állítani: a fiatal színészek mellett a nagy tekintélyek és a szakmaiság jól kiegészítik egymást, sőt így, együtt valami kimagaslót alkothatnak.

Ezt a koncepciót azonban már túlnőtték meglátása szerint. – Azon kell gondolkodnunk, a fiatalok mellett hogyan tudunk egy Neymart, egy Ronaldót egy csapatban játszatni. Ez a következő évek feladata.

Csonka volt az évad

Bár ideje korán, márciusban megszakadt az évad, így is megtartottak 368 előadást szeptembertől. Ezekre is közel 100 ezren voltak kíváncsiak. Elmaradt 169 előadás, az évad végéig a korábban ismert tervezett előadások alapján körülbelül 49 500 fő kiesést becsültek. Ezek alapján közel 150 ezer nézője lett volna a Miskolci Nemzeti Színháznak ebben az évadban.

– Felépíteni sem volt könnyű, megtartani aztán még nehezebb egy nívót. Évekkel ezelőtt úgy fogalmaztunk, hogy felültünk egy hullámra, ami remélhetőleg messzire visz minket. Én ma az elkövetkező öt évre azt mondom, hogy a hullámot már mi vetjük. Vigyázzunk arra, hogy ez jó magas legyen.

Prioritás a kultúra

Az intézményfenntartó önkormányzat képviseletében Miskolc polgármestere köszöntötte a színház munkatársait. Veres Pál kiemelte, sikeres évada volt a színháznak, és ezen tapasztalataiban a miskolciak, sőt az ország más részeiben élő barátai is megerősítették. Városvezetési programjukban a kultúra, és azon belül is a teátrum kiemelt helyet kap. Megerősítette, sikerült elérni, hogy a központi költségvetésből megkapja a támogatást az intézmény.

– Miskolc elsőként egyezett meg a kormányzattal arról, hogy a következő években is biztosítják az állami támogatást. Én pedig meg tudom ígérni, hogy bármilyen nehéz helyzetben lesz is a város költségvetése, prioritásként kezeljük a kultúrát. Nem szeretnénk csökkenteni, sőt ha lehet, növelnénk a színház önkormányzati támogatását – hangsúlyozta a városvezető.

A társulati ülés díjak átadásával szokott zárulni, ebben a csonka évadban ettől eltekintett a színház. Az Észak-Magyarország közönségdíjait viszont átadták. Csákó Attila főszerkesztőtől Szőcs Artur vette át a díjat a Hunyady Sándor színművéből készült Feketeszárú cseresznyéért. Ez a darab kapta a legtöbb támogatói szavazatot. Az évad színésze pedig Lajos András lett, akit egyebek között a Feketeszárú cseresznye Veliszavijevics Dusánjaként láthattunk az évadban.

A 2019-2020-as évad díjai:
Cyrano – Legjobb előadás díja a Vidéki Színházak Fesztiválján
Görög László – Színikritikusok Díja, Legjobb férfi főszereplő (A velencei kalmár)
Czakó Julianna – Domján Edit-díj 2019
Szakmai elismertségünket jelzi, hogy év végén a különböző orgánumok által összeállított toplistákról nem hiányoztak színházunk előadásai.
Az Art7 Top10+1-ben A velencei kalmár, a Pótszékfoglaló 19 legjobb előadása között az Ünnep, A velencei kalmár és a Nem félünk a farkastól, Török Ákos „szigorúan szubjektív” 9 legfontosabb előadás között a Hegedűs a háztetőn szerepel.
Bolla Dániel – Az évad legjobb férfi táncművésze – Magyar Táncművészeti Szövetség díja
Görög László – Gábor Miklós díj (Shylock megformálásáért A velencei kalmár előadásban)
Nádasy Erika – Déryné díj.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!