Ugrás a tartalomra

A prostitúcióra kényszerített Nóra szobájából kellett kiszabadulniuk

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 29. csütörtök 16:34
Interaktív szabadulószoba érkezett Miskolcra csütörtökön. Az Escapevan-projekt lényege, hogy olyan feladatok megoldásával lehet „kiszabadulni” a szobából, amelyek a prostitúcióra kényszerített Nóra történetén keresztül mutatják be az emberkereskedelem problémáját.

A Holland Rendőrség és a PTE ÁJK Emberkereskedelem Elleni Kutatócsoportjának utazó szabaduló-kocsija az ország több településére ellátogat, hogy megismertesse Nóra tanulságos történetét az ott élőkkel. A fiatal lányt először Magyarországon, majd Hollandiában kényszerítettek prostitúcióra, végül a hatóságok munkájának köszönhetően megmenekült.

Fotók: Juhász Ákos

Viszont a kálváriája az emberkereskedelem problémájára hívja fel a figyelmet. A szabadulószobából különböző feladatok útján lehet kijutni. A program célja, hogy „láthatóvá” tegye az emberkereskedelem áldozatait és az őket érő megpróbáltatásokat. Az interaktív feladatok megoldásával a résztvevők segíthetnek a virtuális áldozatnak, Nórának, megmenekülni – tudtuk meg a szervezőktől.

Az autó belső terében keletkező bezártság-érzet, a berendezés és Nóra története mind azt a sokkoló hatást erősítik, amelyek célja észrevetetni, hogy az emberkereskedelem milyen súlyos probléma.

„Amint a vendégek belépnek a menekülőkocsiba, az ajtót bezárják, és haladásukat kívülről figyelik. A kocsiban egy olyan helyiségbe kerülnek, amelyet a kényszerprostitúció áldozatainak munkaterülete alapján terveztek meg. A szoba koszos, cigaretta szaga van, a hőségtől fülledt és nyomasztó érzést kelt. Mindez jól tükrözi azon körülményeket, amiben a szexuális kizsákmányolás áldozatai napi szinten dolgoznak akár 18 órán keresztül” – szemléltetik a szervezők, hogy mivel kellett szembenézniük a kocsi látogatóinak.

A program szervezésében közreműködnek a magyar rendőrség áldozatsegítő hálózatának tagjai, akikkel a látogatók elbeszélgethetnek az emberkereskedelem jelenségéről is.

További hírek

Olvasnivaló