Ugrás a tartalomra

A Saul fiával emlékezik a Holokauszt Áldozataira a Cine-Mis

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 23. hétfő 16:07
Nemes Jeles László több rangos díjjal is elismert alkotását január 27-én mutatják be a Béke-teremben.

A Saul fia című magyar filmet vetítik január 27-én délután öt órától a Művészetek Háza (MÜHA) Béke Art Mozitermében - írja hétfői közleményében a MÜHA mozitermeit üzemeltető Cine-Mis Nonprofit Kft. Az alkotással a Holokauszt Áldozatainak Emléknapjára emlékezik a város art mozija.

A közlemény a filmmel kapcsolatban megjegyzi, Nemes Jeles László Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas, filmtörténeti jelentőségű mesterműve, amely újradefiniálta a holokausztfilm műfaját és sokak szerint megnyitotta a magyar film újabb aranykorát.

Saul fia
magyar film, 107 perc, 2015 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)
Rendező: Nemes Jeles László
Forgatókönyvíró: Nemes Jeles László, Clara Royer
Szereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor

Rövid történet:
A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a "titkok őrzőit", néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!