Ugrás a tartalomra

„Sem jogi értelemben, sem tényszerűen nem valósult meg plágium"

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 02. szerda 15:47
Mint ismert, a múlt heti közgyűlés elé került az önkormányzat 2020-24. közötti időszakra vonatkozó Gazdasági Programja. Az ellenzék részéről felmerült, hogy az anyag közel 30 százaléka plágium. Miután a Velünk a Város frakció rövid tanácskozást tartott az ügyben, szavazást követően a grémium levette a napirendről az előterjesztést.

Az ellenzéki állítások megcáfolására közleményt adott ki szerdán a miskolci önkormányzat, amiben hangsúlyozzák: „sem jogi értelemben, sem tényszerűen nem valósult meg plágium”.

Ülésezik Miskolc város közgyűlése | Fotó: Mocsári László

A magyarázat szerint plágium „csak szerzői művek esetében értelmezhető, így fogalmilag kizárt, hogy a Gazdasági Program keretei között megvalósuljon, mert az nem szerzői mű, hanem egy tényfeltáró és stratégiai lehetőségeket összegző munkaanyag.”

– A Polgármesteri Hivatal szövegazonosság-vizsgáló módszerrel részletesen megvizsgálta a Gazdasági Programot, és megállapította, hogy az abba beemelt szövegrészek egyrészt saját, önkormányzati tartalmak, szakmai definíciók, ténymegállapítások és kormányzati anyagokra történt hivatkozások, másrészt Veres Pál polgármester választási programjának elemei – írják.

Azt is tartalmazza a közlemény, hogy „a méltatlan támadás kapcsán a hivatal munkatársai összevetésként előkeresték az előző városvezetés által összeállított, és az előző közgyűlés által elfogadott, 2014 és 2019 közötti ciklusprogramot, és azt tapasztalták, hogy az ugyancsak forrásmegjelölés és forrásjegyzék nélkül készült el.”

– Miután a Gazdasági Programnak sem nem előírt, sem nem szükséges eleme a forrásmegjelölés és a forrásjegyzék, ezért nagy valószínűséggel ilyen okok miatt nem kifogásolta korábban senki sem az előző városvezetés gazdasági programját; és más városok gazdasági programja sem tartalmazza.

A fent részletezett tények ellenére – a polgármester személyes utasítására – a gazdasági programot összeállító munkatársak mégis elkészítik és a Gazdasági Programhoz csatolják a forrásjegyzéket.

A szerdai közlemény azt is hangsúlyozza, hogy „a Gazdasági Programmal szemben sem a szakbizottsági üléseken, sem a szakértői egyeztetéseken, sem a közgyűlésen nem merült fel érdemi kifogás, ezért a hivatal az elkészült forrásjegyzékkel kiegészítve azt újra a közgyűlés elé terjeszti.”

Hozzáteszik: a miskolci polgármesteri hivatal sajtóhelyreigazítási eljárást kezdeményez minden olyan sajtóorgánummal szemben, amely tévesen tájékoztatta a közvéleményt ebben az ügyben.

A kérdést pedig ezzel lezártnak tekintik.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!