Ugrás a tartalomra

Sok pedagógus dolgozik árufeltöltőként a nyári szünetben

index.hu
Utoljára módosítva
2022. június 21. kedd 10:26
Az alacsony fizetés miatt egyre több pedagógus kényszerül arra, hogy a vakáció alatt is munkát vállaljon – erről beszélt az Indexnek a Pedagógusok Szakszervezetének két vezetője.

Szabó Zsuzsa és Gosztonyi Gábor szerint a klasszikus táboroztatás mellett a kereskedelemben is sokan helyezkednek el átmenetileg, a tanárok az élelmiszerüzletekben nemegyszer még részmunkaidőben is többet keresnek, mint az iskolában. Nem véletlen, hogy már több százan letétbe helyezték a felmondásukat,

jelezvén, hogy komolyabb oktatási bérrendezés nélkül végleg elhagyják a pályát.

Bár múlt héten, június 15-én hosszú időre kicsengettek az iskolákban, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Index megkeresésére arra hívta fel a figyelmet, hogy a vakáció csak a diákok számára kezdődött meg, ezekben a napokban a tanárok még bizonyítványokat írnak, tantestületi értekezleteket tartanak, zárják a mostani, majd előkészítik a szeptembertől újrainduló tanévet.

Ha az említett feladatokkal végeznek a kollégák, júliustól akár a pihenés is megkezdődhetne, de tapasztalatunk szerint évről évre egyre több, oktatásban dolgozó vállal nyári munkát, és nem csak táboroztatást, hanem bármi mást, amivel ki tudja egészíteni az egyébként rettentően alacsony fizetését – mondta a portálnak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki néhány példát is említett.

Felidézte, hogy a pedagógusnapi országjárások alkalmával több helyen, például Vas megyében is kapott olyan információt, hogy a pedagógusok egy része a Lidlben vállal munkát, sokan közülük ráadásul árufeltöltőként, részmunkaidőben is többet keresnek, mint főállásban, az oktatásban.

„Szintén kézenfekvő megoldás a nyári szünetben a táboroztatás, de sajnos megbecsülésről itt sem beszélhetünk” – vette át a szót Gosztonyi Gábor, a szakszervezet alelnöke. Kiemelte, hogy miután az iskolai táborokat már-már nevetséges összegekből kell megszerveznie a pedagógusoknak, munkájukért cserébe nemegyszer fizetést sem kapnak.

Tudunk olyan tanárról, aki elment felügyelni egy egyhetes erdei táborba, és nemhogy fizetést nem kapott, de még a saját költségeit, beleértve az utazást, a szállást és az étkezést is saját zsebből állta – mondta az érdekképviseleti szerv alelnöke.

Hangsúlyozta, hogy az Erzsébet-táborokban sem jobb a helyzet, a tanárok a felügyeletért cserébe a korábbi évekhez hasonlóan idén is CBA-utalványt kapnak. A szakszervezeti vezetők úgy vélik, hogy az említett juttatás nemcsak megalázó, de sokak számára rettentően kedvezőtlen is, a pedagógusok egy része ugyanis olyan településen él, ahol nincs jelen az említett élelmiszerüzlet.

Az Index kereste az Erzsébet-táborokat lebonyolító alapítványt is. A Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tájékoztatása szerint a tanárok számára a napközis Erzsébet-táborok szervezése önkéntes alapon történik, évente mintegy 12 ezer pedagógussal működnek együtt.

„A táboroztatási lehetőség iránt érdeklődő pedagógusok 2019 óta részesülnek az Erzsébet Alapítványtól CBA hidegétkezési utalványban a munkáltatójuktól kapott havi fizetésükön felül, pluszjuttatásként. A napközik szervezésében részt vevő pedagógusoknak a havi munkabérükön felül nyújtott 30 000 Ft értékű CBA-utalvány adómentes, és minden lebonyolított tábori turnus után jár. Egy-egy napközi turnus hétfőtől péntekig, jellemzően 8 órától 16 óráig tart" – részletezte a portál megkeresésére az alapítvány. Hozzátéve, hogy a vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborokban is ehhez hasonlók a feltételek, az utalványon túl a napi ötszöri étkezést és az útiköltséget is biztosítják mind a diákok, mind a pedagógusok számára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!