Ugrás a tartalomra

A szőlő és a bor védőszentje újra bejárja a Tokaji borvidéket 

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 21. kedd 19:45
Ünnepre készül a Tokaji borvidék. Május 25-26-án a monoki Sarlós Boldogasszony plébánia és a Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésével rendezik meg a Tokaji Szent Orbán Zarándoklat, amikor a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentjének Monokon őrzött csontereklyéje bejárja Tokaj-Hegyalját, és a zarándokok együtt kérik Szent Orbán áldását a borvidéken élő emberekre, munkájukra, földjeikre.
Fotó: Szent Orbán 1771 Egyesület / Facebook

Szent I. Orbán pápa a III. században élt, földi maradványait 1771 óta őrzik a Tokaj-hegyaljai Monok településen. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa Andrássy István grófnak, Monok főurának, hogy biztosítsa a bőséges szőlőtermést a vidék számára. A főúr monoki kastélyában kápolnát építtetett az ereklyének, amely a történelem során a monoki Sarlós Boldogasszony templomba került. 

2013 óta évente, ünnepéhez (május 25.) kötődően a borvidék településeinek bevonásával zarándoklatot tartanak a tiszteletére. Az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt a zarándoklat elmaradt. Ám idén a monoki Sarlós Boldogasszony plébánia és a Szent kultuszának erősítésére, terjesztésére 2023-ban megalakult Szent Orbán 1771 Egyesület szervezésével ismét megrendezik. 

A Tokaji Szent Orbán Zarándoklat május 25-én Monokon, a Sarlós Boldogasszony templomban kezdődik, ahol az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja.

A hétvége során az ereklyét több település – Tarcal, Tokaj, Sárospatak, Olaszliszka – fogadja, és május 26-án, vasárnap délután „tér vissza” Monokra. 

Részletes program:

május 25., szombat

•    11:00 - Monok - Érseki szentmise a Sarlós Boldogasszony templomban
•    15:00 - Tarcal - Ünnepi közös ima a Szent Teréz kápolnában
•    17:00 - Tokaj - Szentmise a Jézus szíve templomban (Kossuth tér 6.)

május 26., vasárnap

•    09:00 - Sárospatak - Szentmise a Szent Erzsébet bazilikában
•    11:15 - Olaszliszka - Szentmise a Nagyboldogasszony templomban (Kossuth Lajos út 1.)
•    17:00 - Monok - Az ereklye „visszatér” Monokra, a Sarlós Boldogasszony templomba

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!