Ugrás a tartalomra

Miskolci rajt, világsztárokkal

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 05. szombat 10:08
Az idei Tour de Hongrie elnevezésű kerékpáros verseny mindent eldöntő, utolsó szakasza szeptember 2-án, szerdán Miskolc belvárosából rajtolt. A minden idők legerősebb mezőnyét felvonultató viadal záró etapján a borsodi megyeszékhelyre látogatott a kerékpársport két ikonikus alakja, a hétszeres Grand Tour-győztes spanyol Alberto Contador és a kétszeres Giro d’Italia-győztes, U23-as világbajnok olasz Ivan Basso.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

A Pisztolyos (El Pistolero) és Rettegett Iván (Ivan il Terribile) – a beceneveket hosszú és sikeres pályafutása során vívta ki a két bringás világsztár – az elmúlt két esztendőben is jelen volt a Magyar Körversenyen. Alberto Contador a Kometa-Xstra tulajdonosa, Ivan Basso pedig a csapat sportigazgatója, érkezésük apropója a Pro Teammé válás mellett természetesen az, hogy a helyszínen szurkolhassanak a Tour de Hongrie döntő szakaszán, amelynek kometás esélyese is van, Dina Márton személyében.

A két kiválóság az utolsó, 5. etap rajtja előtt Miskolcon tartott sajtótájékoztatót, melynek a polgármesteri hivatal adott otthont. A jelenlevőket elsőként Giacomo Pedranzini, a Kométa Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, aki külön üdvözölte  Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét, hozzátéve, nagy örömmel látja, hogy a Magyar Körverseny és a spanyol klub évről évre egyre magasabb szintre lép, egyre fontosabb szereplője a világ kerékpársportjának. Az eseményen ott volt a csapat egyik magyar versenyzője, Fetter Erik is, aki közúti baleset miatt nem vehetett részt a héten zajló U23-as Giro d’Italián. „Tanultam egy dolgot nagyapámtól, mindig azt mondta, ha valami rossz dolog történik velünk, meg kell nézni, hogy miért történhetett. Talán azért nem indulhatott most Erik a „kis” Girón, hogy jövőre ott lehessen a nagyon!” – hangsúlyozta végig magyar nyelven Miskolc vendégszeretetét is megköszönő Giacomo Pedranzini.

Contador: professzionális szintre léphetünk

  • Öröm számomra, hogy itt lehetek újra Magyarországon, ahol mindig nagyon nagy szeretettel fogadnak – mondta Alberto Contador. -  Alapítványom  2013 óta azon dolgozik, hogy a csapat fejlődjön, mind magasabb szintre lépjen. Az U23-as korosztályos fiatalokkal kezdtünk, majd 3 évvel ezelőtt a Kométával egymásra találva létrehoztuk a kontinentális csapatot, s most jön egy újabb kategória ugrás. Csatlakozik hozzánk egy másik főszponzor, az olasz Eolo, így  már igazán professzionális szintre léphetünk. A nálunk versenyző magyarok példája valamennyi itt élő kerékpáros számára követendő, azaz kemény munkával, kitartással számukra is van előrelépési lehetőség ebben a sportágban.

Dina és Fetter is a Pro Team-ben

Ivan Basso elsőként köszönetet mondott a Tour de Hongrie szervezőinek: „Nagy köszönet jár érte, hogy ebben a rendkívüli, folyamatosan változó helyzetben is vállalták, hogy megrendezik ezt a versenyt, mert ez nemcsak a kerékpárosok, hanem a szurkolók és a szponzorok számára is nagyon fontos.” A sportigazgató megjegyezte: , a tavalyi Tour de Hongrie-ezüstérme Dina Márton és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik munkájával és példa értékű hozzáállásával kiérdemelte, hogy 2021-ben az új Pro Teamben folytathassa a közös munkát.

Először szurkolt, készül a visszatérésre

  • Nagyon örülök, hogy itt lehetek, mert ez is azt mutatja, hogy jó stádiumban van a gyógyulásom. Ez az első nagy nemzetközi verseny, amit nem résztvevőként, hanem a pálya széléről élek át. Voltam az esztergomi szakaszon, a körülményekhez képest remek érzés volt, rengeteg szurkoló volt jelen – mondta Fetter Erik, aki nyakmerevítőben és felkötött kézzel lehetett jelen a sajtóeseményen, de elárulta, várhatóan már jövő héten óvatosan elkezdheti az edzéseket is.

A világ legjobb 40 csapata között
- A világ legmagasabban jegyzett 40 csapata közé csatlakozhat jövőre az Alberto Contador Alapítvány klubja – fűzte hozzá Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője. - Néhány éve még egyetlen magyar versenyző sem járt ezen a szinten, jövőre pedig akár hat kerékpárosunk is tagja lehet ennek az elitnek. A World Teamben szereplő Valter Attila és Peák Barnabás mellett Pro Team tagjaként Pelikán János, Kusztor Péter és az Eolo-Kométa színeiben Dina Márton és Fetter Erik is. Hiszem, hogy mi is sokat tettünk a Tour de Hongrie-val azért, hogy a hazai kerékpársport így fejlődhessen!

tour

Díszrajt után éles a város széléről

A sajtótájékoztatót követően felgyorsultak az események, hiszen a polgármesteri hivatal szomszédságában található nagy parkolóban a csapatok tagjai már elkezdték a rajt előtti kötelező aláírásokat. Az avasi református templom előtti útszakaszra felállított rajtkapu mögé felsorakozott versenyzőket, kiemelve Alberto Contadort és Ivan Bassot, Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere  üdvözölte. – A Tour de Hongrie ebben az évben is fontos eseménye a városunknak, ahol eddig 32 alkalommal járt a mezőny  - fogalmazott rövid köszöntőjében Veres Pál. - Idén különösen nagy megtiszteltetést jelent számunkra, hogy a tőlünk rajtoló szakaszon dőlnek el a végső helyezések! 

A ceremónia befejező részében Veres Pál, Eisenkrammer Károly és Fetter Erik ünnepélyesen átvágta a miskolci rajtszalagot, majd percek múlva, Erik, Alberto és Ivan közös zászlólengetésére nekilódult a színes karaván, hogy a Hegyalja útig lassan, majd onnan már élesben róhassák a kilométereket. A 187,8 kilométeres útvonal érintette egyebek mellett Hollóstetőt, Egert, Domoszlót, Mátrafüredet, Mátraházát, Gyöngyöst, majd így értek fel a kerékpárosok a Kékestetőn kijelölt célba.

További hírek

Olvasnivaló