Ugrás a tartalomra

Tizenöt évvel ezelőtt történt a hejcei-repülőgép katasztrófa

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 19. kedd 09:31
2006. Január 19-én egy az AN-24 típusú katonai repülőgép a Hejce közelében lévő Gergely-hegyen csapódott a földbe, majd felrobbant. A gép a koszovói KFOR békefenntartó misszióból, Pristinából Kassára tartott. A szerencsétlenségnek egyetlen túlélője és 42 halottja van.

2020-ban feloldották a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló nyomozati anyagot amiből kiderül, a szlovák katonákat szállító An-24-es katonai repülőgép szerencsétlenségét nem a gép technikai állapota okozta, hanem vélhetően a legénység hibázott.

A szakértői bizottság a vizsgálati anyag összegzésében úgy fogalmaz, hogy  

“a fő ok, ami az 5605-ös számú An-24-es repülőgép katasztrófájához vezetett, valószínűleg a repülőgép legénységének hibája volt, mikor a leszállóhely megközelítése során a magasság csökkentésére nem a repülőgép fedélzetén rendelkezésre álló műszereket használta és kizárólag vizuális alapú megközelítést használt, miközben nem értékelte ki elegendően magasságát a környező terepre való tekintettel és nem tartotta be a repülőgép számára biztonságos magasságot a terep felett” - írja a korkep.sk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!