Ugrás a tartalomra

Több helyen is korrigálják a menetrendet

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 21. szerda 20:24
A közlekedési cég azt kéri, észrevételeiket írják meg neki, valamint azt ígéri, a beérkezett javaslatokat kivizsgálják, és igyekeznek rugalmasan reagálni azokra. 
Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

Több javaslat és kérés is érkezett az utazóközönségtől a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-hez (MVK) az április 17-én, szombaton bevezetett új, tanszüneti menetrenddel kapcsolatban – ez derül ki az MVK szerda délutáni közleményében, melyben egyúttal az emlegetett új menetend bevezetésének első tapasztalatait is összegzik.

Amint az ismert, a cég szombat óta egy új menetrend szerint közlekedteti járatait. Ennek lényege, hogy – ahogyan az MVK fogalmaz – a komplett menetrendet új alapokra helyezték. Ez tartalmaz egy tanszüneti és egy tanulmányi időszakban használt menetrendet és a veszélyhelyzetben alkalmazott korlátozó intézkedések függvényében fogják alkalmazni ezt vagy azt.

Az MVK mostani közleményében emlékeztet: a folyamatosan változó gazdasági környezet, a koronavírus miatti időszakos korlátozó és védelmi intézkedések az egész országban új kihívások elé állították a közösségi közlekedést és az azt bonyolító cégeket. Emiatt a menetrendek – Miskolcon éppúgy, mint az országban bárhol – alig több mint egy év alatt többször is változtak, márpedig ez a gyakorlat korábban nem volt megszokott. 

Leszögezik: a mindenkori menetrend (a megrendelő önkormányzat és a szolgáltató MVK között fennálló közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint) az aktuális utazási igényeket, a felelős gazdálkodás szabályait és a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket figyelembe véve készül. 

– Vagyis a menetrend készítői azt veszik alapul, hogy mennyien, hová és mikor akarnak utazni, illetve azt, hogy mennyi pénzt és hogyan tud az önkormányzat a tömegközlekedésre fordítani – hangsúlyozza a cég.


Arról szintén írtunk, hogy az április 17-én bevezetett menetrend a március közepén, a szigorú korlátozásokhoz igazodó korábbihoz képest napközben 216 többletjáratot jelent a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. Igaz viszont az is, hogy az autóbuszok csak hajnal 4 és este 11 óra, a villamosok hajnal pedig 3 valamint este 11 között közlekednek.

– Az elmúlt napokban több javaslat, kérés érkezett a tömegközlekedésben résztvevőktől. Az MVK valamennyi észrevételt kivizsgálja, és igyekszik rugalmasan reagálni ezekre – írják.

A cég grafikonokat szemléltette, hogy a hétvégi időszakban és a munkanapos időszakban hogyan alakultak vizsgálataik szerint az utasszámok (ezeket lásd a cikkünkben. Hangsúlyozzák: ahogyan ígérték, amennyiben egy-egy jármű kihasználtsága elérte az ötven százalékot, rásegítő járatokat indítottak.

Jellemzően erre a 43, 53, 54, 35R vonalakon volt szükség, de hozzáteszik: ezeken a vonalakon – szinte egy éve –duplán közlekednek a műszakos járatok.

A javaslatokat, kéréseket összegezve az alábbi korrekciós változások lépnek életbe:


Április 22. csütörtök
7-es autóbusz:

- munkanapokon Felsőzsolcáról 23:07-kor induló járat nem érinti az Auchant,
- munkanapokon Felsőzsolcáról 21:07-kor induló járat érinti az Auchan áruházat
A 21-es járatok igény esetén érintik a Szondi György utca megállóhelyet.

Április 24. szombat
7-es autóbusz:

- valamennyi naptípusban Felsőzsolcáról 21:07-kor és 22:07-kor induló járat érinti az Auchan áruházat
43-as autóbusz:
- munkaszüneti napokon Búzatérről 05:21-kor induló járat az Auchan érintésével közlekedik
- munkaszüneti napokon a Déli Ipari parkból 6:15-kor és 6:40-kor induló autóbuszok nem érintik az Auchan áruházat, valamint ünnepnapokon nem közlekednek.
4-es autóbusz:
- Búzatérről 19:15-ös járatot vezetnek be
- Görömböly végállomásról 18:40 es járatot vezetnek be

Április 26. hétfő
68-as autóbusz (munkanapokon):

- Újgyőri főtérről 04:45 helyett 04:40-kor, Bükkszentlászlóról 5:04 helyett: 5:00-kor fognak indulni az autóbuszok.
- Megszűnik az Újgyőri főtérről 10:40-kor, Bükkszentlászlóról 11:01-kor induló járat.
- Új indulási időpontban, az Újgyőri főtérről 6:40-kor, Bükkszentlászlóról 7:00-kor indulnak járatok.
1G-s autóbusz (munkanapokon):
- Szondi György utcáról 7:06 helyett, 6:20-kor indul.

Az MVK továbbra is azt kéri az utazóktól, hogy a menetrenddel kapcsolatos észrevételüket, véleményüket, közvetlenül a cég ügyfélszolgálatának, az iroda@mvkzrt.hu e-mail címre küldjék.

További hírek

Olvasnivaló