Ugrás a tartalomra

Több mint harminc pályázat jött a turbókörforgalomra

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 13. szombat 15:28
Eredményt hirdettek szerdán a turbókörforgalom ötletpályázatán.

A „Tervezzük együtt Miskolcot!” mottó jegyében hirdetett ötletpályázatot a miskolci önkormányzat a Vörösmarty és a Király utca kereszteződésében, a NIF Zrt. által építendő turbókörforgalom központi látványelemének megtervezésére. Olyat szeretnének, ami méltóképpen fogadja a városba a 3-as főúton keresztül érkezőket, és miskolciak ötletein alapul.

Több mint harminc pályázat érkezett be, technikáját és tematikáját tekintve változatos pályaműveket láthatott a szakmai zsűri, melynek tagjai két kategóriában három-három díjazott tervet választottak ki, egy hetediket pedig különdíjra javasoltak.

A legjobb pályamunkák készítőit jutalmazta Miskolc önkormányzata, a Radio M Reklám és Marketing Kft. valamint a Miskolci Fürdők Kft. A díjátadót szerdán tartották meg a polgármesteri hivatal alpolgármesteri tárgyalójában.

– Közös ötletelésre, tervezésre hívtuk a miskolciakat – kezdte Szopkó Tibor alpolgármester. – Az egyik leginkább meghatározó közlekedési fejlesztés kulcsmomentumáról van szó ugyanis, a turbókörforgalomról. Ez fogadja majd a Miskolcra érkezőket, így egyáltalán nem mindegy, mi kerül a közepére. Fontosnak tartottuk tehát, hogy megtudjuk, mit szeretnének a miskolciak. Értékes ötleteket kaptunk, a közösség érdeke és véleménye tud majd itt megjelenni – hangsúlyozta.

Czifrusz Natália főkertész arról szólt, hogy nagy élmény volt látni, mit szeretne látni a városban a közösség. A Miskolc iránti elköteleződés szinte minden pályaműben megjelent.

– Mi nagyon sokat nyertünk az ötletekkel – tette hozzá.

Szunyogh László főépítész úgy fogalmazott, megtehették volna, hogy fűvel beültetik a körforgalmat, de úgy gondolták, hogy ha már készül egy ilyen nagy beruházás, ne hagyják ki az esélyt, hogy valamivel kiemeljék a csomópontok közül a Vörösmarty és a Király utca találkozását.

– Abban biztosak voltunk, hogy olyan ötleteket keresünk, amik ezer szállal Miskolchoz köthetők. Nagyon elégedett vagyok a beérkező pályamunkákkal – hangsúlyozta, hozzátéve: a miskolci kötődés mellett a zöld felületeket is előnyben részesítették.

Két kategóriát – profik és amatőrök – állítottak fel a díjazásnál a szakemberek és a laikusok jutalmazására. Sőt még egy különdíjat is létrehoztak, mert egy család nem csak leírta-lerajzolta az elképzeléseit, hanem egy kis installáció formájában meg is mutatta.

– Esetükben azt szerettük volna értékelni, hogy szülő és gyerek együtt gondolkodott és alkotott. Ennek fontos üzenete van: a város mindannyiunké, szülőké és gyerekeké egyaránt – fogalmazott a főépítész.

Megtudtuk, hogy a profi kategória első helyezett pályázatát „viszik” tovább, de több pályázatból is merítenek hozzá ötleteket.

A legtöbben Miskolc nevezetességeit, épületeit kívánták megjeleníteni makettek formájában: Avasi kilátó, Palotaszálló, Tiszai pályaudvar például. Szintén gyakori javaslat volt, hogy legyen ez egy zöld sziget a lakótelepen. Mindkét kezdeményezést elfogadták.

A díjazottak:

Profi kategória:

1.    helyezett: Cseh Noémi
2.    helyezett: Tocsev János Miklós
3.    helyezett: Drozsnyik István

Amatőr kategória:

1.    helyezett: Szabó Kristóf
2.    helyezett: Kovács Eszter
3.    helyezett: Somogyvári Ákos

Különdíjas: Kiss Viktória és családja.

További hírek

Olvasnivaló